L’estat d’ànim i els aliments

La relació entre el nostre estat d’ànim i els aliments que consumim en funció de com ens sentim es coneix des de sempre. De fet, el menjar no és només una forma de nodrir-nos, sinó el mitjà més natural i directe per combatre un humor negatiu i trobar-nos millor.

L'estat d'ànim i els aliments - Veritas

La física quàntica demostra que tant els aliments com nosaltres mateixos i el món que ens envolta som bàsicament energia. Igualment, es va observar que tot fenomen té una tendència cap a l’expansió o cap a la contracció. L’expansió comporta difusió, separació, dispersió o descomposició. Mentre que la contracció és sinònim de fusió, assimilació, reunió, reorganització…

Els aliments també estan lligats a aquesta llei de polaritat i, en tenir característiques energètiques amb tendència expansiva o contractiva, produeixen diferents efectes en l’organisme. En el moment en què som conscients d’aquests efectes podem escollir els aliments que faran que ens trobem millor.

Aliments expansius o yin

Estan considerats per la macrobiòtica aliments extremadament yin la fruita tropical, els sucs de fruita, les begudes ensucrades, la xocolata, l’alcohol, el sucre, les espècies i els endolcidors artificials. En general, abusar d’aquests productes ens porta a estats físics i emocionals associats a un dèficit d’energia i d’una falta d’optimisme. Parlem de baixa autoestima, dispersió mental, dificultat per passar a l’acció, manca de memòria… A nivell físic hi ha una tendència a l’anèmia, un sistema immunològic feble, caiguda de cabell, absència de desig sexual…

Per contrarestar-ne els efectes, deixa de menjar sucres refinats, cafè, begudes ensucrades amb gas, alcohol, menjars i begudes molt fredes, picants i vinagres. Inclou en la teva dieta verdures cuites, cereals integrals (sobretot mill, fajol i arròs), condiments salats (una sopa de miso al dia i sal de sèsam), verdures d’arrel, proteïna vegetal (seitan) i llegums.

Aliments contractius o yang

En aquest costat de la balança es troben la sal i els aliments que la conté, els condiments japonesos, els ous, els embotits, les carns vermelles, els formatges curats, les carns blanques i el peix blau. Tenen un efecte acumulatiu, solen portar greixos saturats i tendeixen a escalfar el cos. A més, generen rapidesa, activitat, irritabilitat i tensió. Les emocions associades solen ser arrogància, egoisme, irritabilitat, agressivitat, impaciència, manca de flexibilitat… A més de desequilibris físics com restrenyiment, obesitat, retenció de líquids, dolor a la zona lumbar…

Per contrarestar-ne els efectes evita el consum de productes animals amb greixos saturats, salses comercials, snacks i aperitius salats. Consumeix verdures de tot tipus lleugerament cuinades, amanides, proteïnes vegetals, llegums i fruites de temporada.