Com aprofitar la remolatxa

Molt rica en antioxidants, vitamines i minerals, la remolatxa es pot prendre crua en amanides, batuts i liquats, però també escaldar o saltar, sempre que les fulles siguien tendres,

La remolatxa és una espècie vegetal molt antiga que es coneix des de la prehistòria, tot i que curiosament (al contrari del que passa avui) amb prou feines se’n menjaven les fulles, que tenen els mateixos beneficis i usos culinaris que els tubercles o fins i tot més.

Així mateix, les tiges ofereixen múltiples possibilitats, ja que aporten un toc cruixent i fresc. Les pots trossejar i fer-ne servir els trossets en cremes o gaspatxos, ha que combinar la remolatxa amb el tomàquet és un gran encert: suavitza l’acidesa del tomàquet gràcies al seu gust de terra dolça.

També pots elaborar postres saludables, com un brownie amb remolatxa o bé un púdind de xia, al qual pots afegir trossets de maduixa, beguda vegetal de coco o similar i porcions de tija fresca de remolatxa.

Com aprofitar la remolatxa

Crua

Barreja una remolatxa crua ratllada, una tassa d’azukis cuites, trossets de poma àcida i una cullerada de vinagre d’umeboshi: el resultat és un plat nutritiu amb llimona, gingebre fresc i cogombre per fer un saborós liquat.

I també pots elaborar una beguda fermentada i probiòtica anomenada kvass: un tònic efervescent que et delectarà amb els seus matisos àcids, dolços i lleugerament salats.

Cuita

Per coure-la no has de treure-li la pell perquè així es mantenen millor els seus pigments i propietats nutritives. Una vegada cuita, pots conservar-la diversos dies a la nevera i fer-ne guisats i sopes, tant fredes com calentes. Per exemple, la intensa i molt agraïda sopa borsch.

Al forn

Fes-ne làmines fines, pinta-les amb oli i enforna-les o deshidrata-les: es convertiran en xips cruixents que pots escampar amb una mica de llevat nuutricional mòlt.

Congelada

Congela la remolatxa cuita, trosseja-la i pica-la en un processador d’aliments. Aconseguiràs un granissat de remolatxa espectacular i si et ve de gust un fantàstic sorbet, bat-la amb plàtan trossejat congelat.

Gaudeix amb aquesta recepta d’ajorrosa.