Flor de Doñana – Companys de viatge

Flor de Doñana és el nostre proveïdor de maduixes ecològiques, situat al Parc Natural de Doñana, un entorn privilegiat per al cultiu de maduixa, ja que té una gran quantitat d’hores de sol.

Juan María Rodríguez va fundar la seva empresa agrícola fa més de 16 anys, per conrear maduixes, gerds i nabius ecològics. Com ell mateix explica “cada dia recollim només aquells fruits que estan en el punt just de maduració”. Després s’envasen, es col·loquen al camió frigorífic i l’endemà ja estan a les nostres botigues.

“La nostra relació amb Veritas és excepcional perquè treballem amb els mateixos objectius i filosofia, i és així des d’aquell primer encontre a la Fira Biofach, a Alemanya, fa ja 13 anys”, relata Joan Maria. I, afegeix “és el tipus de client que valora un producte orgànic: com es treballa, que hi ha darrere socialment, d’on prové, que valora a la gent que estem aquí”.

De família d’agricultors, explica que els seus cultius segueixen “la tradició de sempre rebutjant els pesticides i altres elements artificials que alteren els temps de la mare natura. I afegeix que el model ecològic comporta una sèrie de requisits que van més enllà de la utilització o no de determinats químics: es tracta de compatibilitzar el desenvolupament econòmic de la zona amb la protecció de la terra.

Una de les prioritats de l’agricultura ecològica és la reducció de la petjada de carboni i la petjada hídrica, dos punts fonamentals a l’hora de preservar el medi ambient i assegurar l’equilibri natural dels cultius en harmonia amb l’entorn. “Creiem que el futur només existeix si tenim cura de la terra. A Flor de Doñana mesurem anualment la nostra forma de consumir i produir amb l’objectiu de reduir al màxim la petjada de carboni i implementem les mesures necessàries per aconseguir-ho “. Per exemple, han canviat la il·luminació a llums LED, utilitzen motors elèctrics de baix consum i trien envasos reciclats. “Així mateix, també mesurem la petjada hídrica, que és igualment important per ser el més responsables possible i reduir el nostre rastre en el món. Ja fa molts anys que posseïm els últims avenços tecnològics per a l’optimització de l’aigua de reg, però tot i així volem seguir millorant, i per això participarem en un estudi de la Universitat de Còrdova “.

Per assegurar que siguin dolços i saboroses, les maduixes han de madurar a la planta i mai recol·lectar-les abans d’hora. La seva temporada s’estén de febrer a maig, aproximadament, i en aquest temps es converteixen en protagonistes indiscutibles de molts plats: pastissos, gelats, bescuits, gelatines i melmelades. A més de les maduixes, de Flor de Doñana també ens arriben nabius i gerds fins ben entrat l’estiu. Tant uns com altres aporten altes concentracions de vitamina C, minerals i antioxidants, i ajuden l’organisme a combatre els radicals lliures que destrueixen les cèl·lules. Diferents estudis demostren que el nivell de nutrients és notablement més elevat si les fruites són d’origen ecològic i s’han cultivat de forma natural i sense l’ajuda de pesticides ni plaguicides.