Herbes de Can Riera – Companys de viatge

Herbes de Can Riera és un dels nostres companys de viatge. Les seves finques estan situades a Premià de Dalt, comarca del Maresme, on es produeixen les plantes aromàtiques i culinàries que es poden trobar a Veritas.

Jaume Riera, fundador d’Herbes de Can Riera, una empresa familiar agrària especialitzada en el món de les plantes culinàries, explica que “quan vam començar amb la planta aromàtica en 1992 la seva utilització era bàsicament per a jardineria; però cap al 2000 es va començar a estendre la tendència de l’hort urbà. Al 2013 es va establir una relació comercial amb Veritas; cordial i propera. De fet, Veritas és un client que no acompanya en el nostre creixement i ens permet fer propostes de futur “.

Per assegurar una planta totalment ecològica de principi a fi, la producció de les finques Riera funciona com un circuit tancat. “El primer pas és la producció del planté. Després sembrem i tot seguit ve la collita. Cada dia collim, cada dia lliurem”, resumeix Jaume Riera. Per combatre les plagues s’utilitzen diversos mètodes. Per exemple, els tractaments amb productes naturals, com l’extracte d’ortiga. També s’estableix la lluita biològica amb insectes depredadors, per aconseguir un equilibri entre depredador i plaga.

Les herbes aromàtiques i culinàries han deixat de ser simples condiments i s’han convertit en l’ànima de moltes receptes: no només donen vida i sabor als plats, sinó que alhora aporten salut i energia.

  • Alfàbrega: està considerada un gran agent antiestrès, és digestiva i ajuda a reduir la tos, el mal de cap i el colesterol. És el condiment ideal per pastes, arrossos i ous, i casa perfectament amb verdures i hortalisses, com tomàquets, albergínies i pebrots. Et recomanem l’amanida de tomàquet amb mozzarella i alfàbrega.
  • Cibulet: destaca per la seva baixa aportació de calories i les seves qualitats antibacterianes i antifúngiques. Conté flavonoides antioxidants i ajuda a reduir el colesterol. Truites, amanides, canapès, cremes, salses… Són innombrables els plats als quals es pot afegir. Et recomanem l’arròs integral saltat amb gingebre i cibulet.
  • Coriandre: és ric en vitamina K i les seves llavors activen la digestió i alleugen els gasos intestinals. El seu aroma penetrant té un protagonisme principal en la gastronomia de multitud de països i està present en receptes de pollastre, xai, peix, marisc, verdures, pastes, arrossos… Et recomanem el guacamole amb crema de formatge.
  • Orenga: les fulles fresques tenen una gran concentració de ferro, manganès, coure i altres minerals importants. Té un gran poder aromatitzant capaç de personalitzar pastes, pizzes, amanides, rostits, salses i amanides. Et recomanem les crestes de formatge, tomàquet sec i orenga.
  • Julivert: antidiabètic, antiinflamatori, anti-edat… El julivert aporta vitamines i un toc especial a qualsevol plat, ja sigui de carn, peix, ous o verdures, i s’elaboren les salses més delicioses. Et recomanem els ous en salsa verda.
  • Romaní: és una de les herbes més antioxidants que existeixen i contribueix a enfortir el cor i a equilibrar el colesterol. Resulta especialment adequat per acompanyar tot tipus de carns; vedella, xai, porc, pollastre o gall dindi. Et recomanem el xai amb romaní i llimona.
  • Farigola: molt digestiva, destaca per ser una excel·lent font de minerals i fibra. S’utilitza en sopes, pans, guisats, estofats o croquetes i combina perfectament amb carbassons, patates i albergínies. Et recomanem la sopa de farigola.
  • Anet: té propietats que alleugen la retenció de líquids i és molt digestiu. D’aroma delicat i sabor una mica picant, combina bé amb peixos, carns rostides, patates i pèsols, Et recomanem la crema freda de cogombre i carbassó amb anet.
  • Menta: té propietats digestives i antidiarreiques, a més de ser antisèptica i tonificant. Pot alleujar les picades de mosquits i és adequada en casos de refredats i sinusitis. Un dels usos més populars és la infusió, encara que també és molt habitual la seva presència en rebosteria, preparació de còctels i sorbets, i com a ingredient destacat en amanides i plats de carn. Et recomanem el gelat de xocolata amb menta fresca.
  • Sàlvia: activa la circulació de la sang, equilibra el sistema nerviós i tonifica l’aparell digestiu. És ideal per acompanyar llegums, carns, formatges i peixos, a més d’aromatitzar olis, sopes i arrossos. Et recomanem les mongetes amb sàlvia.
  • Marialluïsa: facilita la digestió, té efectes antiespasmòdics i antiinflamatoris, i evita els gasos intestinals. També és molt beneficiosa per a expulsar mucositats i combatre la tos. Els fulls es poden prendre en infusió i afegir picades a salses marinades i adobs Et recomanem l’arròs amb curri i infusió de marialluïsa.
  • Melissa: està indicada per tranquil·litzar els nervis i també és eficaç en cas de mals de cap i digestions difícils. És un bon condiment per amanides, truites, farcits de carn i guisats de peix, encara que l’ús més comú és per aromatitzar pastissos de fruita, gelats i melmelades. Et recomanem el sorbet de maduixes amb melissa.
  • Kalanchoe: les fulles contenen un compost orgànic que aconsegueix aturar la proliferació, propagació i renovació de les cèl·lules canceroses. Es poden prendre una o dues fulles en sucs frescos, amanida o infusió.
  • Aloe vera: la seva saba és refrescant i cicatritzant i fa segles que s’utilitza per tractar cremades i inflamacions. Cal obrir el full per la meitat i utilitzar el gel directament.