L’Obrador de Veritas

La fleca s’ha convertit en la porta d’entrada de les nostres botigues, i és un dels eixos principals de Veritas, ja que l’experiència ens diu que el pa és un aliment a través del qual molta gent s’endinsa en l’alimentació ecològica.


La història del nostre pa ecològic es remunta als inicis de la companyia, quan, a la tornada d’un dels viatges de prospecció, els socis van passar per un barri de París i van veure un forn amb un rètol que deia “Le pain biologique”, i una cua de gent que feia la volta a l’illa. Van decidir entrar-hi i preguntar per l’amo. La casualitat va voler que en aquell moment hi fos, ja que tenia més de vint fleques i podia haver estat en qualsevol altra.


El propietari es va mostrar molt interessat en el projecte Veritas i va accedir a ajudar-los a muntar l’obrador i la primera fleca. Així va ser com el nostre mestre forner va anar a França per aprendre a elaborar pa ecològic segons la tradició més artesana, sense additius químics i amb el sabor de sempre.


A la fleca Veritas hem recuperat varietats com el pa d’espelta, de soja, de sègol… I la nostra rebosteria, encapçalada pel croissant de cereals, creix cada dia amb noves i dolces incorporacions.
Fem un producte totalment diferent. El nostre gran repte és la no-utilització de dreceres químiques. Per exemple, la farina ecològica prové de cultius petits, i és habitual que variï la qualitat i la quantitat de gluten que conté. Això fa que constantment hàgim d’estar pendents de la formulació, del temps de repòs, de l’aigua… La gran diferència entre el nostre obrador i un de convencional és que nosaltres gairebé no fem servir llevat. En lloc de llevats químics utilitzem massa mare, un dels principals responsables de l’autenticitat del nostre pa.


La massa mare s’elabora amb un tros de massa de la fornada anterior al qual s’afegeix farina i aigua per acabar de fer la massa. La massa original es va fer fermentant passes amb sucre, aigua i farina de sègol. Fer pa amb massa mare requereix més treball manual, més habilitat i més temps que fer-ho amb llevat industrial, però el resultat és excepcional.


El pa obtingut és més saludable, aconsegueix de manera natural l’olor característica del pa, protegeix la flora intestinal i dura tendre gairebé una setmana.