Què passa després d’una setmana de dieta ecològica

Científics australians demostren que una setmana de dieta ecològica redueix notablement l’exposició a pesticides en adults.

Un interessant estudi dut a terme per científics de diferents universitats australianes assenyala que els sistemes no ecològics de producció alimentària normalment fan servir pesticides (com els organofosforats) i que poden tenir efectes negatius sobre la salut. En canvi, els aliments ecològics són més sans perquè es conreen sense pesticides.

Amb la finalitat de descobrir si, efectivament, una dieta ecològica redueix l’exposició a pesticides en adults es va escollir 13 persones a l’atzar a les quals es va sotmetre, alternativament i durant 7 dies, a una dieta almenys un 80% ecològica o no ecològica. Es van prendre mostres d’orina en què es va mesurar la presència de sis metabòlits de pesticides organofosforats, amb un límit de detecció de 0,1 a 0,5 micrograms per litre.

El resultat va ser que la mitjana total de presència de metabòlits d’organofosforats en orina va ser un 89% més baixa quan les persones consumien ecològic. Per al total dels metabòlits dimetils d’organofosforats la reducció va ser del 96%. Per tant, la conclusió és que seguir una dieta ecològica durant una setmana redueix moltíssim l’exposició a pesticides organofosforats en adults, la qual cosa pot tenir conseqüències sanitàries.

Carlos de Prada és un prestigiós expert en qüestions mediambientals. Actualment és president del Fons per a la Defensa de Salut Ambiental, una entitat sense ànim de lucre centrada en la conscienciació sobre els efectes del creixement de la contaminació química del món sobre la salut humana.

A través del fons documental que estem creant, ens donarà a conèixer les més diverses recerques i temes d’interès.