El tomàquet… Ben vermell!

El tomàquet és un ingredient molt versàtil que té un gran protagonisme en la nostra cultura gastronòmica a causa de les seves múltiples possibilitats a la cuina. Aprofita la temporada per descobrir els sabors i les textures de les diferents varietats i combina’ls de manera creativa en una infinitat de plats.

El tomàquet... Ben vermell! - Veritas
A més de frescos, els tomàquets també es poden trobar en suc, liofilitzats (que aporten un toc cruixent a amanides i pa de pessic), secs, amb oli (perfectes per crear plats tan sorprenents com un pesto vermell o una sobrassada vegana) o en salsa. Si els compres frescos i t’agraden madurs, tria els de color vermell viu, pell llisa, i que es notin durs al tacte. En cas que prefereixis peces menys madures, busca les més fermes i que siguin d’un to rosat tirant a vermellós. Quan necessitin madurar s’han de conservar en un lloc fresc, però no sota la llum directa del sol. A no ser que estiguin totalment madurs, no els guardis a la nevera, perquè el fred frena la maduració i n’afecta al sabor.
Aquesta hortalissa típicament mediterrània es pot degustar de moltíssimes maneres, i fins i tot el pots congelar, encara que primer hauràs de escaldar i pelar-lo.

  • Amanida: una bona opció és macerar-lo amb oli i sal durant 1 hora abans de barrejar-lo amb la resta dels ingredients de l’amanida.
  • Gaspatxo: per pelar-lo, primer haurem de escaldar-lo. Fes un tall petit en forma de creu a la base, que t’ajudarà a pelar-lo més ràpid. Amb un cullerot de forats, enfonsa els tomàquets en aigua bullint uns 15 o 30 segons, fins que la pell es desprengui. Passa els tomàquets a un bol amb aigua freda per frenar la cocció, i quan estiguin freds, estira la pell amb un ganivet.
  • Escalivats: per potenciar-ne el sabor en una crema freda, tipus salmorejo, els podem escalivar al forn. Pinta’ls amb oli d’oliva i s’enforna a 180º, fins que estiguin completament tous. Després tritura’ls amb la resta d’ingredients de la recepta.
  • Confitats: aquesta forma de cocció permet mantenir-los en conserva durant tot l’any. Pots afegir-los a plats de pasta, amanides, aperitius o carns i peixos com a guarnició.