Entre els 25 i els 30 anys arribem un punt màxim d’acumulació de calci, i a partir d’aquesta edat l’organisme el va eliminant a poc a poc. Ara bé, si ens assegurem una bona dosi d’aquest mineral en tindrem més reserves i menys possibilitats de patir descalcificació i osteoporosi. Descobreix quins aliments t’ajudaran a tenir uns ossos forts i saludables durant tota la vida.
Sovint, quan parlem de salut òssia l’associem ràpidament a la llet i els productes lactis. És cert que la llet i els seus derivats són una bona font de calci que el cos absorbeix amb facilitat, però moltes vegades ens trobem amb problemes de males digestions i intoleràncies relacionades amb la llet, o simplement passa que no ens agrada.
És convenient saber que hi ha altres aliments rics en calci i minerals que afavoreixen l’absorció i contribueixen a una bona salut dels ossos.
5 aliments que protegeixen els ossos
01 Ametlles: les ametlles i la fruita seca en general són una font excel·lent de magnesi, un mineral que regula l’absorció i l’assimilació de calci.
02 Col: les verdures de fulla verda són una bona font de calci i magnesi, i la col arrissada o kale ho és especialment. Hem de procurar no coure-la gaire perquè no perdi minerals.
03 Taronja: a part de l’aportació de calci, el seu contingut en vitamina C és imprescindible per a la formació de col·lagen, que afavoreix la salut del cartílag i el teixit conjuntiu del cos.
04 Algues: són especialment riques en calci l’alga hiziki, la wakame, l’arame i la kombu.
05 Sèsam: les petites llavors de sèsam contenen una mina de calci al seu interior; per això cal mastegar-les molt bé o menjar-les aixafades, en forma de sal de sèsam (gomasio) o de tahina, una pasta cremosa de sèsam que s’afegeix a l’hummus.
Enfortir el sistema ossi a través de l’alimentació ens ajudarà a crear un equilibri mineral a l’organisme, un equilibri que podem arrodonir vigilant algunes dels nostres costums de cada dia.
Infusions medicinals: és convenient prendre cada dia infusions de cua de cavall i sàlvia.
Begudes enriquides: són especialment recomanables les begudes vegetals enriquides amb calci (de soja, d’ametlla, d’avellana…).
Prendre el sol: s’ha de fer cada dia per produir vitamina D3 i facilitar l’absorció de calci.
Fer exercici: un hàbit imprescindible és fer exercici o esport, ja que moure les articulacions enforteix els ossos i els cartílags.