L’albergínia és una hortalissa molt antioxidant a causa de la seva gran riquesa en antocianines. La xef Mireia Anglada t’ensenya les tècniques de cuina al vapor i al forn per mantenir-ne intactes els beneficis.
Albergínia – Tècniques de cuina
L’albergínia és una hortalissa molt versàtil que admet múltiples preparacions culinàries i combina amb una bona quantitat d’aliments. És perfecta per als més petits perquè és molt fàcil de digerir i aporta potassi, un mineral essencial per als músculs que exerceix un paper important en la majoria de funcions vitals. A més, destaca per ser molt lleugera i digestiva.
Salmorra
La salmorra és una tècnica que s’utilitza abans de cuinar per treure l’amargor de l’albergínia. Aquesta hortalissa pot ser amarga, quan madura. Pots detectar-ho quan la pell s’arruga i l’arrel comença a deixar-se anar i es torna fosca. Això no significa que no sigui bona, simplement que és una mica més amarga i pots fer una salmorra.
Afegeix 1 o 2 cullerades soperes de sal marina a un bol ple d’aigua i dissol-la. La sal permet que l’amargor que és dins del líquid de l’aigua de vegetació de l’albergínia es quedi a l’aigua.
La pots introduir sencera, prèviament punxada o ben tallada en rodanxes o tires.
Una vegada perduda l’amargor, pots cuinar-la. Recorda sempre llençar l’aigua (en el cas que la vulguis bullir, per exemple ).
Bullida
Trosseja l’albergínia al teu gust (si és en cubs petits es cuinarà en 5 minuts; si està sencera, necessitarà 30 minuts aproximadament).
Col·loca l’hortalissa al cassó i omple’l d’aigua abundant perquè bulli bé.
Afegeix-hi 1 cullerada sopera de sal o, si has fet una salmorra prèviament i no vols utilitzar tanta sal, cuina amb alga kombu i porta-ho a ebullició.
Una vegada bullida pots fer-la servir per a patés o salses (si la barreges amb oli d’oliva, coco o tahina suavitza i dona una textura molt agradable en boca).
Sabràs quan està cuita perquè es torna transparent.
Al forn
Cuina l’albergínia sense paper d’alumini perquè, tot i que és un bon transmissor de calor, també pot traspassar metalls pesants a l’aliment. Utilitzarem la mateixa pell de l’hortalissa com a papillota natural, perquè es cogui per dins amb els seus propis vapors.
Unta-la d’oli i introdueix-la al forn.
Estarà cuita quan la textura sigui tova; és a dir, quan puguis introduir el dit i quedi la forma.
És ideal per a escalivades, acompanyaments, saltats…