L’ou és un ingredient bàsic a la cuina gràcies a la seva versatilitat, al característic sabor que aporta als plats i a la seva capacitat escumejant, emulsionant i coagulant. Avui descobrirem diferents preparacions que són una magnífica alternativa a l’ou.
Es tracta d’un aliment molt versàtil a la cuina per la seva capacitat de coagular, espessir, aclarir o esponjar. Dit així sembla que l’ou de gallina és insubstituïble, però la veritat és que triar l’opció sense ou vam descobrir que (a part de les preparacions amb vegà en pols) hi ha alternatives excel·lents amb què aconseguirem receptes lleugeres, saludables i amb zero colesterol. Parlem d’ingredients que aporten volum, humitat i estructura, segons com es facin servir.
Alternatives a l’ou molt saboroses
Vinagre de poma
A més d’ajudar en la digestió dels greixos i regular els nivells de glucosa a la sang, el vinagre de poma (no pasteuritzat) és útil per fer truites.
Usos: cal batre’l amb farina de cigró fins que la barreja sembli ou batut i es pugui cuinar de la mateixa manera. Si es barreja el vinagre amb bicarbonat a parts iguals apareixen bombolles de diòxid de carboni que són perfectes per esponjar pastissos i bescuits.
Soja (tofu batut)
Es pot fer servir beguda de soja a temperatura ambient per elaborar salsa tofunesa, que és ideal per acompanar amanides o untar entrepans, i té menys risc bacterià que la maionesa.
Usos: a partir del tofu sedós batut s’obté una crema deliciosa per fer farcits, preparar púdings o lligar salses. El resultat és ric en proteïna vegetal i sense greixos saturats.
Llavors de lli i chia
Els seus àcids grassos omega-3 (procedents de l’àcid alfa-linolèic ALA) contenen propietats antiinflamatòries que mantenen en forma el crevell i milloren la salut cardiovascular.
Usos: si es deixen les llavors mòltes en remull amb aigua (proporció 1/3) durant mitja hora les fibres es transformen en una gelatina que servirà per amalgamar les mescles, tal com fa l’ou. I si s’hi afegeix mitja culleradeta de bicarbonat barrejat amb farina es pot utilitzar com a base per elaborar creps, coques o galetes.