Consells

Butirat: què és, quina és la seva funció i com obtenir-lo

Sabies que el butirat és un greix que es produeix al còlon i que és molt beneficiós?

T’expliquem el paper que té en l’organisme i els aliments que has d’incloure en la dieta per incrementar-ne la presència a l’intestí.

Butirat: què és, quina és la seva funció i com obtenir-lo - Consells - Veritas

L’àcid butíric, també conegut com a butirat, és un dels àcids grassos de cadena curta (AGCC) que es generen quan els bacteris de la microbiota fermenten la fibra que ingereixes. Els més abundants són l’àcid acètic, el propiònic i el butíric, que resulten essencials per mantenir el bon funcionament de l’intestí, ja que en regulen la resposta immunitària i la inflamació, aporten energia, estimulen les hormones que controlen la gana i el metabolisme i protegeixen enfront de malalties, com el càncer de còlon o la colitis ulcerosa.

En particular, l’àcid butíric és especialment important perquè és antiinflamatori, millora el sistema immunològic, prevé malalties autoimmunitàries i intervé en diferents processos corporals, inclòs l’enfortiment del revestiment intestinal. Aquesta última funció és fonamental perquè un revestiment fort facilita que les vitamines i els minerals importants surtin de l’intestí i penetrin en el torrent sanguini, al mateix temps que evita l’entrada de compostos potencialment nocius.

Per què has de consumir més fibra?

Per incrementar el butirat a l’intestí, has de consumir més fibra. Les fibres són compostos vegetals que actuen com a font d’aliment per a la microbiota intestinal; en ser resistents a l’àcid de l’estómac, no es poden digerir i per aquest motiu poden viatjar fins al còlon, on són metabolitzades i fermentades pels bacteris de la microbiota. Això ajuda els bacteris beneficiosos no sols a sobreviure, sinó a prosperar perquè puguin continuar fent la seva feina afavorint el funcionament saludable de l’organisme.

Aliments recomanats: pèsols, bròcoli, xucrut…

És important incloure en la dieta aliments rics en fibra prebiòtica; per exemple:

  • Pèsols
  • Bròcoli
  • Cols
  • Cebes
  • Espàrrecs
  • Kiwis
  • Pomes
  • Taronges
  • Fermentats, com ara quefir i xucrut.

A mesura que els bacteris descomponen la fibra prebiòtica d’aquests aliments es creen àcids grassos de cadena curta, entre els quals hi ha l’àcid butíric.

Descobreix les nostres receptes amb aquests aliments!

Text escrit per l’equip de Regenera.

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí!

Contingut relacionat

  • Consells

Intestí permeable, què és i com millorar-ho?

Quan l’intestí es torna anormalment porós, toxines, bacteris i substàncies...

  • Consells

¿Què pots menjar durant la regla?

La influència de la dieta en el cicle menstrual és...

  • Consells

Rotlle de carbassó

Aprofita totalment aquesta recepta fàcil de preparar, deliciosa i saludable...