Entrevistes
Carla Zaplana: “l’educació nutricional hauria de ser obligatòria a les escoles”
Carla Zaplana és una dietista-nutricionista especialista en alimentació plant-based. És a dir, és una gran defensora de l’alimentació basada en productes vegetals i el més neta possible, amb la mínima quantitat d’additius i altres substàncies que, segons ella, generen toxicitat al cos. Acaba de presentar el llibre “Menja Net. Alimentació per al cos, la ment i les emocions” (Cossetània).

Carla Zaplana
D’on ve tot el teu interès per l’alimentació neta?
Els meus avis tenen una casa a Mollet de Peralada i hi passava molts caps de setmana i molts estius i tenia molt contacte amb els aliments reals: recordo pujar als arbres, arrencar la fruita i menjarme-la allà mateix. Després vaig estudiar la carrera de Dietètica i Nutrició, però el que més em va portar al menjar net va ser marxar als Estats Units i veure com s’alimentava la gent allà (els lineals dels supermercats estan plens d’aliments processats) o les cues de cotxes davant d’hamburgueseries a les set del matí. Crec que una alimentació el més neta possible pot ajudar a curar tota aquesta epidèmia de sobrepès, obesitat, cardiopaties o diabetis que estem patint.Després dels batuts verds i els superaliments, ara expliques la teva filosofia alimentària
Es tracta de buscar els orígens dels aliments i menjar el més natural possible, sense processats, perquè puguis tenir millors digestions i sentir-te amb més energia i vitalitat. Però és una alimentació 100% basada en vegetals: cadascú ha de trobar la seva millor manera. Que jo sí que practiqui aquesta alimentació no vol dir que a tothom li escaigui. El més important és menjar net: treure els processats, els sucres i les farines refinades i tots els aliments que poden ser causa d’al·lèrgies o hipersensibilitat.Per tu quin paper té la proteïna animal?
No és una font essencial, és optativa. Amb una alimentació rica en llegums, llavors, fruita seca o certs cereals també podem obtenir la proteïna diària necessària.Quines consideracions han de tenir en compte els vegetarians estrictes?
Amb qualsevol tipus d’alimentació el primer que hem de fer és conèixer-nos i saber què necessita el cos. En tot tipus d’alimentació és bo tenir una bona educació nutricional i saber com estructurar-te els àpats per cobrir totes les necessitats. Crec que l’educació nutricional hauria de ser una de les assignatures obligatòries a totes les escoles. Els vegetarians han de tenir molr en compte la vitamina B12 i han de prendre suplements o menjar aliments fortificats.Per menajr bé cal un nutricionista?
Avui en dia hi ha tanta confusió que sí que es bo poder resoldre dubtes i tenir un bon assesorament. Dit això, si un menja el més natural possible i amb varietat de nutrients pot estar saludable; no tothom ha de passar pel metge per estar sa. Ara bé, sí que hi has d’anar si no et trobes bé o si veus que hi ha alguna cosa que falla: abans d’automedicar-te consulta un professional que et pugui orientar.Hem passat de considerar els aliments com a simple gasolina a considerar que ho poden curar tot. Com ho veus?
Estic al punt mig. El menjar no només és gasolina; no són el mateix 1.000 kcal de xocolata que 1.000 kcal de verdures, fruita, llegums o cereals, perquè aquests t’aportaran molts més nutrients. El menjar aporta molts altres beneficis i crec molt en Hipòcrates quan deia allò que l’aliment sigui la teva medicina. Portar un alimentació i un estil de vida saludables t’ajudarà a prevenir certes condicions de salut.Què penses de l’alimentació ecològica?
Per mi és una garantia que no s’han utilitzat productes químics. Tot el que posem al cos té un efecte i com menys químics, millor, perquè acaben creant toxicitat al nostre cos. Tant com sigui possible, recomano productes ecològics. Adam Martín Gaudeix amb les nostres entrevistes.Contingut relacionat
- Entrevistes
Gloria Carrión: “que una mare de família et digui que gràcies a tu la seva vida ha millorat és increïble”
Gloria Carrión és l'autora del blog La Gloria Vegana, en...
- Entrevistes
Aitor Sánchez: “en nutrició importa més el que no menges que el que menges”
Aitor Sánchez és nutricionista i autor del blog "Mi dieta...
- Entrevistes
Doctor Jorge Pérez-Calvo: “consumir productes ecològics és una necessitat”
El doctor Jorge Pérez-Calvo és un dels principals referents en...