Companys de viatge

Chocolates Blanxart – Companys de viatge

Chocolates Blanxart es dedica a elaborar rajoles de xocolata mitjançant un procés d’elaboració absolutament artesanal, posant èmfasi en l’origen del cacau. “Blanxart va començar el 1954, quan un mestre xocolater que es deia Francesc Agrás va decidir emprendre un periple per esbrinar formes de fer xocolata d’una manera diferent, amb moltíssim èmfasi en l’origen d’aquest cacau”, ens explica Luis de Les Rico, responsable de màrqueting. Actualment, la fàbrica està situada a Sant Joan Despí (Barcelona) i cada dia inunda la zona d’una agradable olor de cacau acabat de torrar.

L’origen del cacau

En els cultius ecològics no s’utilitzen pesticides ni químics de síntesi. Els arbres de cacau triguen prop de cinc anys a madurar i necessiten característiques climatològiques específiques per créixer, que únicament es troben en alguns països amb clima tropical. Els experts de Blanxart han seleccionat una sèrie de petites plantacions a les regions més recòndites, de les quals ens arriben tres tipus de cacau ecològic. “Cada origen és especial i únic, i aporta uns matisos a cadascuna de les xocolates”, ens comenta Ana Brollo, responsable de qualitat. I afegeix: “Cada cacau és tractat de manera especial a la nostra fàbrica perquè pugui desenvolupar el seu màxim potencial”. Sobre el tracte amb les cooperatives d’origen, l’Ana ens explica que “Blanxart hi estableix relacions duradores i apostem per pagar-los un preu just pel cacau ecològic que ens proveeixen”.

Procés artesanal

Per convertir el cacau en xocolata se segueix un procés tradicional que pràcticament no ha canviat des de fa segles:
  • Selecció i torrat: els grans s’analitzen acuradament abans de torrar-los. La torrefacció es du a terme vigilant el punt en què els grans s’obren i alliberen les diferents fragàncies. Posteriorment, s’estenen i es deixen reposar.
  • Espellofament i liquat: quan els grans estan secs, se separen de la pellofa fins que s’obtenen els encenalls, que són petits trossos de cacau pur ja net i pelat. En moldre’s, s’obté el licor de cacau, que és oliós i de color marró fosc.
  • Barreja d’ingredients: el licor es barreja amb altres components per aconseguir resultats singulars.
  • Conxatge i emmotllament: és hora de remenar molt lentament la barreja durant un temps superior a l’utilitzat per altres artesans més impacients. “No tenim pressa: la tradició ens ha ensenyat que així les aromes s’alliberen en tota la seva intensitat i maduresa”, comenta en Luis. Quan ha adquirit les propietats desitjades, s’aboca als motlles i s’afegeixen a mà els toppings de les gammes més creatives.
  • Varietats obtingudes: el cacau usat per elaborar les xocolates de la família Veritas prové de la República Dominicana (amb el qual s’elaboren dues varietats: negra 72% de cacau, amb ametlles torrades 72% de cacau) i del Perú (amb llet 38% de cacau). D’altra banda, la gamma Blanxart de xocolata negra inclou: 77% de cacau crioll del Perú, 91% de cacau foraster del Congo, 85% de cacau crioll i trinitari de Nicaragua, i un superb 100% de cacau crioll del Perú, que no conté sucre.
  • Emmagatzematge: es conserva en perfectes condicions gràcies a una temperatura permanent d’entre 15 i 18 °C i una humitat relativa inferior a 70 °C. D’aquí s’envia a la botiga i una vegada oberta cal guardar-la en un lloc fresc, sec i allunyat de la llum, però no a la nevera perquè la humitat no és gens aconsellable. I millor en un recipient hermètic perquè no absorbeixi olors.
La col·laboració amb Veritas va començar fa més d’una dècada. Vam ser el primer supermercat ecològic que ens vam interessar per la seva xocolata i per la seva història. “Hem aconseguit amb Veritas caminar junts, perquè compartim aquesta filosofia d’oferir als nostres clients un producte ecològic, singular, elaborat… Unes rajoles de xocolata que no trobes enlloc més, precisament per com n’és de complicat, elaborat i màgic aconseguir una rajola de xocolates Blanxart”, afirma Luis de Les Rico. Coneix a la resta dels nostres companys de viatge.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Herbes de Can Riera – Companys de viatge

Herbes de Can Riera és un dels nostres companys de...

  • Companys de viatge

Masia Moliner – Companys de viatge

Masia Moliner és una finca ubicada a Castellví de la...

  • Companys de viatge

Formatges Vilavella – Companys de viatge

Formatges Vilavella és un dels nostres companys de viatge. La...