Nutrició i ciència

Civada, per què és millor que sigui ecològica

Molt completa des del punt de vista nutritiu, quan la civada és de cultiu ecològic s’incrementen notablement els valors de proteïna, fibra, àcids grassos essencials i substàncies antioxidants. Civada, per què és millor que sigui ecològica - Estudis - Veritas

Civada, per què és millor que sigui ecològica

Cereal imprescindible en la dieta mediterrània, la civada conté una completíssima combinació de nutrients, que augmenten quan el seu origen és ecològic, ja que aquest tipus de cultiu possibilita que tingui menys contingut en aigua i una fracció superior de matèria seca, que és on s’acumulen la majoria de nutrients. Per tant, com més matèria seca, més riquesa nutricional; i el valor de matèria seca de la civada ecològica de 91,03 g per cada 100 g, enfront dels 90,41 g que posseeix el cereal no ecològic. Civada ecològica - Estudis - Veritas

Conté un 42% més de fibra

La civada és molt rica en fibra, que en gran part és fibra soluble del tipus B-glucans, que es relaciona amb la reducció del colesterol i un risc inferior de desenvolupar malalties cardiovasculars. Mentre que 100 g de civada ecològica proporcionen 10,37 g de fibra, la mateixa quantitat de civada no ecològica aporta 6,02 g de fibra; és a dir, que la primera conté aproximadament un 42% més de fibra. Civada ecològica - Estudis - Veritas Existeixen estudis que afirmen que un consum de fins a 21 g de fibra al dia redueix fins a un 10% la possibilitat de tenir problemes de cor, un percentatge que augmenta si és fibra soluble. Així, una ingesta aproximada de 200 g de civada ecològica i integral ajuda a prevenir i disminuir les afeccions cardiovasculars, però si és de producció no ecològica, cal prendre’n 350 g per aconseguir el mateix efecte protector.

Té un 30% més d’àcids grassos essencials

En comparar-la amb altres cereals, la civada presenta una proporció més alta de greix vegetal i una gran quantitat d’àcids grassos essencials. Gràcies a això, ajuda a regular la temperatura corporal, a embolcallar i protegir òrgans vitals com el cor i els ronyons, i a facilitar l’absorció de les vitamines liposolubles. Quan s’analitzen els nivells d’àcids grassos saturats, monoinsaturats i poliinsaturats observem que en el cas de l’ecològica el 28,95% són greixos saturats, el 43,234% àcids grassos monoinsaturats i el 26,5% àcids grassos poliinsaturats i essencials (que únicament es poden aconseguir a través de l’alimentació i tenen funcions específiques en l’organisme). Civada ecològica - Estudis - Veritas En canvi, el cereal no ecològic posseeix un 38,886% d’àcids grassos saturats, un 40,371% de monoinsaturats i només un 18,486% d’àcids grassos poliinsaturats. Uns resultats que posen de manifest que la civada de producció ecològica és capaç de sintetitzar un 30,3% més d’àcids grassos essencials.

Aporta proteïnes de qualitat

Estem davant el cereal que més aminoàcids essencials conté, sobretot en les fraccions de lisina, i analitzant els nivells de proteïna veiem que són superiors en la civada ecològica. Civada ecològica - Estudis - Veritas Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Per què els cereals integrals han de ser ecològics – Estudis

Com que no estan refinats, els cereals integrals mantenen intactes...

  • Nutrició i ciència

Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals – Estudis

Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques – Estudis

Les maduixes ecològiques es conreen sense pesticides ni substàncies químiques....