Molt rica en antioxidants, vitamines i minerals, la remolatxa es pot prendre crua en amanides, batuts i liquats, però també escaldar o saltar, sempre que les fulles siguien tendres,

La
remolatxa és una espècie vegetal molt antiga que es coneix des de la prehistòria, tot i que curiosament (al contrari del que passa avui) amb prou feines se’n menjaven les fulles, que tenen els mateixos beneficis i usos culinaris que els tubercles o fins i tot més.
Així mateix, les tiges ofereixen múltiples possibilitats, ja que aporten un toc cruixent i fresc. Les pots trossejar i fer-ne servir els trossets en cremes o gaspatxos, ha que
combinar la remolatxa amb el tomàquet és un gran encert: suavitza l’acidesa del tomàquet gràcies al seu gust de terra dolça.
També pots elaborar
postres saludables, com un
brownie amb remolatxa o bé un púdind de xia, al qual pots afegir trossets de maduixa, beguda vegetal de coco o similar i porcions de tija fresca de remolatxa.
Com aprofitar la remolatxa
Crua
Barreja una remolatxa crua ratllada, una tassa d’azukis cuites, trossets de poma àcida i una cullerada de vinagre d’umeboshi: el resultat és un plat nutritiu amb llimona, gingebre fresc i cogombre per fer un saborós liquat.
I també pots elaborar una beguda fermentada i probiòtica anomenada kvass: un tònic efervescent que et delectarà amb els seus matisos àcids, dolços i lleugerament salats.
Cuita
Per coure-la no has de treure-li la pell perquè així es mantenen millor els seus pigments i propietats nutritives. Una vegada cuita, pots conservar-la diversos dies a la nevera i fer-ne guisats i sopes, tant fredes com calentes. Per exemple, la intensa i molt agraïda sopa borsch.
Al forn
Fes-ne làmines fines, pinta-les amb oli i enforna-les o deshidrata-les: es convertiran en xips cruixents que pots escampar amb una mica de llevat nuutricional mòlt.
Congelada
Congela la remolatxa cuita, trosseja-la i pica-la en un processador d’aliments. Aconseguiràs un granissat de remolatxa espectacular i si et ve de gust un fantàstic sorbet, bat-la amb plàtan trossejat congelat.
Gaudeix amb aquesta recepta d’
ajorrosa.