Consells

Com combatre l’estrès

Estem en una època en què l’estrès és més present que mai i qui més, qui menys, n’ha patit algun episodi. Una alimentació sana, unida a un estil de vida saludable, pot disminuir el nivell d’estrès o simplement ajudar a gestionar-lo millor. Com combatre l'estrés - Consells - Veritas Es tracta d’un procés en què estan en joc una siatuació determinada i els recursos de cadascú per afrontar-la. L’organisme ha de defensar-se de la tensió que això provoca i la resposta sol ser una alteració dels sistemes nerviós i endocrí que afecta principalment el son, l’humor, l’energia, l’alerta mental i la irritabilitat.

Com combatre l’estrès

Exercici físic i bones postures

Practicar exercici físic no només activa el to muscular i millora la salut, sinó que, a més, és un mitjà per poder distreure’s, relaxar-se i desconnectar mentalment. De la mateixa manera, és aconsellable fer activitats per millorar l’educació postural i, al mateix temps, la respiració: ioga, meditació, massatges relaxants, tècniques de respiració…

Dieta saludable

És fonamental revisar la dieta i començar per eliminar les farines i els sucres refinats (ja que augmenten la síntesi d’adrenalina i causen una hipoglucèmia després d’haver fet el seu efecte), juntament amb el cafè, el te i les begudes amb alcohol. Així mateix, cal intentar que els sopars siguin lleugers (a base de purés o sopes), prendre infusions relaxants, beure molta aigua (contribueix a evitar la retenció de líquids i a disminuir la pressió arterial) i cuinar la part proteica dels àpats a la planxa, al forn o al vapor per facilitar les digestions.
 • Cereals integrals (fajol, arròs basmati integral, civada, quinoa, cuscús integral, mill): aporten hidrats de carboni complexos que faciliten energia de manera gradual.
 • Llegums (azukis, cigrons, llenties): són rics en vitamines del grup B, fibra, proteïnes, hidrats de carboni complexos, zinc, magnesi i calci.
 • Fruita i verdura de temporada: una gran font de fibra, vitamines i minerals, així com també de potassi.
 • Llavors (lli, sèsam molt, xia, pipes de carbassa) i fruita secca (nous, ametlles, avellanes): contenen calci, magnesi i omega-3, i és recomanable deixar-les prèviament una nit en remull per aprofitar-ne més els minerals.
Et recomanem aquesta completa amanida de kale, quinoa i azukis.
Amanida de kale, quinoa i azukis – Fastgood

Suplements que ajuden

També és aconsellable prendre suplements nutricionals i herbacis que complementin la dieta antiestrès.
 • Vitamines del grup B: tenen un efecte calmant i relaxant sobre el sistema nerviós.
 • Vitamina C: actua regulant les concentracions d’hormones que deriven en estats d’estrès i desencadenen els símptomes esmentats anteriorment.
 • Magnesi i calci: aquests minerals prevenen deficiències que poden provocar irritabilitat, tensió i insomni.
 • Zinc: activa el sistema immunitari i regula la concentració d’hormones, de manera que evita que la seva deficiència agregui els símptomes de l’estrès.
 • Rodiola: estimula l’activitat de la serotonina i redueix la depressió i l’ansietat.
 • Coenzim Q10: proporciona energia de manera gradual durant el dia sense alterar els nervis.

Contingut relacionat

 • Consells

Antiestrès amb magnesi

Antiestrès amb magnesi, un menú elaborat per la dietista i experta...

 • Consells

La dieta macrobiòtica ajuda a reduïr l’estrès

La dieta macrobiòtica ajuda a reduïr l'estrès, ja que resulta...

 • Consells

Xevi Verdaguer: “una inflamació crònica a l’intestí pot fer que estiguem deprimits”

Xevi Verdaguer, fisioterapeuta i expert en psiconeuroimmunologia (PNI) és un...