Diccionari d'aliments

Com cuinar el fajol

Com cuinar el fajol per aprofitar-ne les seves qualitats nutritives i les seves propietats revitalitzadores de l’organisme. El seu sabor rústic pot sorprendre al principi, però ràpidament s’integra en la dieta diària fins a resultar imprescindible. Com cuinar el fajol - Veritas El fajol és un pseudocereal amb propietats i nutrients molt interessants. De fet, és el rei de la proteïna vegetal causa del seu alt contingut en proteïnes (entre un 10 i un 13%) i la seva gran disponibilitat; es calcula que podem assimilar el 70%. Així mateix, és molt ric en lisina i altres aminoàcids essencials. No conté gluten i és molt energètic. Es recomana el seu consum especialment a l’hivern. Un dels seus trets característics és la seva gran versatilitat a la cuina: es pot consumir en gra, farina, soba, flocs i creps.
  • Guisats: el gra, es cuina per preparar guisats tradicionals o polentas.
  • Salses: es pot utilitzar com a substitut de greixos i espessidor, ja que el 70% del gra és midó i els seus mucílags són ideals per aconseguir salses amb textura. En aquests casos, el millor són les farines o el gra.
  • Soba: els populars fideus japonesos s’elaboren a partir de farina de fajol.
  • Creps: pots utilitzar farina de fajol o directament el gra sencer. Per a això, cal que es desprengui el mucílag, el que s’aconsegueix deixant el cereal en remull tota la nit. Al dia següent, la part líquida s’haurà tornat gelatinosa i resultarà un excel·lent substitut de l’ou, ja que aporta elasticitat a la massa.

Com cuinar el fajol

A l’hora de cuinar el gra sencer, la quantitat d’aigua i la tècnica de cocció determinaran el resultat final.
  • Bullit: comença amb un rentat previ i un lleuger torrat en sec, a foc fort i remenant. Aquest procés fa que sigui més saborós i digerible, sense res de matèria grassa. Després afegeix de 2 a 3 tasses d’aigua per cada tassa de gra (amb menys aigua s’aconsegueix una cocció per a guarnició i amb més aigua s’obté una consistència més cremosa, per a guisats, per exemple). Porta a ebullició, baixa el foc i deixa coure uns 20 minuts, fins que l’aigua s’absorbeixi.
  • Al vapor: un bon consell és untar el gra amb una mica d’oli perquè els sabors que posis a l’aigua (farigola, llorer…) es barregin amb el vapor i es quedin impregnats en el cereal de forma subtil.
  • Hidratat: una altra forma de cocció és deixar-ho hidratat unes 12 hores amb aigua (amb una proporció d’una mesura d’aigua per mitja de cereal) i després coure-ho amb una mica més d’aigua (una proporció més) durant 10 minuts per escurçar la cocció.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Fajol, ideal per a l’hivern

Fa fred i el cos ens demana aliments de naturalesa...

  • Diccionari d'aliments

Pastís de poma i melmelada de taronja

Pastís de poma i melmelada de taronja, una opció deliciosa...

  • Diccionari d'aliments

Torrada de fajol amb alvocat, llavors i germinats

Torrada de fajol amb alvocat, llavors i germinats. Torrada de pa...