Com cuinar llavors i fruita seca

Els seus molts beneficis per a la salut converteixen les llavors i la fruita seca en imprescindibles en la dieta diària. Cuinar-les d’una manera o d’una altra t’ajudarà a aprofitar al màxim el seu potencial nutritiu.

Ofereixen un concentrat de proteïnes, hidrats de carboni, minerals, vitamines i àcids grassos saludables per al cor, a més de ser una font de fibra essencial per a la flora intestinal.

Com cuinar llavors i fruita seca

  • Ametlles i nous: contenen inhibidors enzimàtics i tanins (anomenats antinutrients), que n’impideixen la bona assimilació i provoquen digestions pesades. Per neutralitzar-los, tria grans crus i sencers i deixa’ls en remull entre 8 i 12 hores en aigua calenta (destil·lada, osmotitzada o embotellada) amb un raig de llimona o vinagre. Passat aquest temps, després de colar-les i rentar-les, ja es poden menjar i es conserven a la nevera durant uns tres dies.
  • Avellanes i nous del Brasil: no tenen massa antinutrients, però si s’hidraten són més digestives.
  • Pinyons, macadàmies i festucs: si bé no necessiten activar-se, els pinyons remullats són molt més tendres.
  • Anacards: no es venen crus perquè es tracten a més de 70ºC per treure’ls la clofolla. Remullats queden més cremosos i fàcils de triturar per fer salses o formatge vegà.
  • Pipes de gira-sol i carbassa: la vitamina E de les primeres i el zinc de les segones s’assimilen millor si es remullen, tot i que menys temps que les ametlles.
  • Llavors de sèsam i rosella: molt riques en calci, s’activen torrant-les lleugerament a la paella, però recorda que has de triturar el sèsam per digerir-lo íntegrament.
  • Llavors de xia i lli: per absorbir-ne millor els nutrients es prenen triturades (sense torrar o remullades). En activar-se generen una gelatina mucilaginosa ideal per combatre el restrenyiment.

Barreges a punt per predre

Les barreges de llavors i fruita seca ja envasades contenen almenys cinc llavors i fruita seca diferent i són perfectes per prendre com a snack. Estan parcialment triturades i pensades per al rendiment esportiu o si es busca un efecte antioxidant.

  • Noves combinacions: enriqueix els teus plats amb barreges diferents. Cànem i xia o bé cànem, sèsam i kale.
  • Ideals per a nens: les llavors i la fruita seca també es presenten acompanyades d’altres ingredients, com ara poma, cacau, canyella, mores, baies de goji… Aquesta opció és perfecte per als esmorzars infantils.

Afegeix llavors i fruits secs als teus amanides. Descobreix les nostres receptes.