Consells

Com reforçar el col·lagen de la pell

A partir de la trentena comença a disminuir el col·lagen al nostre organisme i en arribar als 40 la seva síntesi es redueix una mitjana d’un 1% per anys. Saps què pots fer per minimitzar aquestes pèrdues? El col·lagen és una molècula complexa que composa la proteïna més abundant del nostre organisme i forma part dels teixits connectius: músculs, tendons, lligaments, cartílags, etc. Per descomptat, també es troba a la pell, l’òrgan més gran del cos, l’estructura de la qual es compon fins en un 80% de col·lagen. Amb l’edat en produïm menys quantitat i, a més, les seves fibres s’endureixen. Certament, envellir és “llei de vida”; però, acceptada la realitat, també és cert que podem ingerir aliments rics en aquesta proteïna per millorar l’estat de la pell, ossos i articulacions.

Com reforçar el col·lagen de la pell

En primer lloc, has de minimitzar o eliminar de la dieta els sucres simples, els greixos trans i, en general, els aliments processats pobres en vitamines, minerals i aminoàcids. També deterioren l’estat de la dermis els radicals lliures que produeix prendre el sol en excés i determinats aspectes externs com la contaminació, el tabac o l’estrès. Tingues en compte que té un origen exclusivament animal i, per tant, la ingesta procedirà d’aquest tipus d’aliments. No obstant això, alguns vegetals també contenen els seus aminoàcids precursos, per la qual cosa n’hem de consumir els dos tipus.
  • Carn, peix, brous i gelatines: d’entre les carns, els pues de porc són una de les peces que n’aporten més quantitat, així com els ossos que utilitzem per al brou. En el peix el percentatge és inferior i on en trobem més és a les escates, per la qual cosa convé prendre peixets sencers. La gelatina animal també és una bona opció formada gairebé íntegrament per la proteïna del col·lagen, i gairebé no aporta calories.
  • Vegetals que promouen la síntesi: pren regularment llegums (especialment soja i els seus derivats), verdures (espàrrecs i remolatxa), fruites riques en vitamina C (taronges, kiwis, llimones, aranges, pinyes, mangos són, a més, excel·lents antioxidants), nous i llavors oleaginoses. Et proposem una recepta d’amanida d’espàrrecs de marge amb tofu i llavors de carbassa.
  • Suplements específics: una bona opció quan es necessita un reforç és prendre un suplement, que se sol trobar en pols o pastilles. La dosi aconsellada és de 10 g al dia i en la seva forma hidrolitzada és més assimilable.

Contingut relacionat

  • Consells

Que no et falti el magnesi

Pocs nutrients tenen propietats tan notables com el magnesi. És...

  • Consells

Ossos sans i forts

Ossos sans i forts, un menú elaborat per la dietista i...

  • Consells

La constitució que tens t’indica què has de menjar

La constitució de les persones ve determinada per l’herència genètica...