Ahora en Veritas

Comerç just: cafè Mujer Uganda

El cafè Mujer Uganda forma part d’una gamma ecològica i de comerç just, desenvolupada juntament amb Oxfam Intermón, amb l’objectiu de millorar la vida de les famílies productores d’Amèrica Llatina i l’Àfrica. Cafè Mujer Uganda - Veritas

Quan tries Veritas, tries el món on vols viure

El cafè Mujer Uganda contribueix a millorar la vida de les famílies productores de cafè a Ankolé, Uganda, a través de la cooperativa ACPCU. Aquest projecte està generant canvis enormes en la comunitat, ja que s’anticipa entre un 50% i un 60% de la compra, perquè les organitzacions tinguin tresoreria i puguin anar pagant a temps les famílies productores. D’aquesta manera, poden tenir grups d’estalvi, que també es nodreixen amb una prima de gènere. A més, els preus pagats són notablement més alts que els dels intermediaris i, per Nadal, s’efectua un segon pagament. Els grups d’estalvi estan formats per dones que creen els seus estatuts i funcionaments.
 • Les dones ens expliquen que entre les utilitats que es donen dels préstecs destaquen la compra d’inputs per al cultiu i el pagament de les taxes per a l’escolarització, així com per al finançament de petits negocis.
 • Superació i empoderament de la dona:
  • Gestió de l’economia familiar.
  • Coneixements i formació.
  • Canvi de nivell cultural i de protagonisme de les dones a Uganda.

Cafè Mujer Uganda

Cafè molt i cafè en càpsules compostables
 • Sembra: es fa en planters, habitualment a la mateixa finca. Les llavors s’obtenen dels millors cafès i a partir de grans seleccionats.
 • Cultiu: els cafetars de la regió d’Ankolé es conreen de manera ecològica, a més de 1.000 metres d’altura, a l’ombra. Després, quan els fruits del cafetar estan madurs es cullen a mà, un a un.
 • Assecatge: el cafè robusta d’Uganda se sotmet a un assecatge al sol que dura aproximadament un mes, fins que s’aconsegueix un grau d’humitat del 10-12%. Una vegada sec, es treu la clofolla i el fruit passa per una màquina semblant a un molí.
Oxfam Intermón fa més de 25 anys que dedica esforços a la comercialització de productes de comerç just, i estableix unes bases d’igualtat i transparència en les relacions de treball que permeten millorar les condicions de vida de les famílies productores. No obstant això, aquesta és la primera vegada que Oxfam Intermón du a terme una aliança similar.

Contingut relacionat

 • Ahora en Veritas

Aliança inèdita amb Oxfam Intermón

Veritas i Oxfam Intermón s'uneixen per desenvolupar una gamma de...

 • Ahora en Veritas

Comerç just: panela Veritas, de la ma d’Oxfam Intermón

La panela Veritas és el primer producte d’una gamma ecològica...