ABC productes ecològics

Conceptes bàsics de la pesca sostenible i l’aqüicultura ecològica

Tant l’aqüicultura ecològica com la pesca sostenible són dos enfocaments que resulten fonamentals a l’hora de satisfer la demanda de productes del mar, al mateix temps que preserven la conservació dels recursos i ecosistemes marins

Pesca sostenible i aqüicultura ecològica - Veritas

Vols saber més sobre la pesca sostenible i l’aqüicultura ecològica?

A la guia ABC productes ecològics t’expliquem sobre la pesca sostenible i l’aqüicultura ecològica. Consulta la guia i descobreix com és la pesca sostenible, i molta més informació!

L’aqüicultura és un mètode que possibilita criar peixos en captivitat, ja sigui en estanys, a terra o en gàbies al mar; no obstant això, igual que en altres sistemes ramaders, la producció intensiva i l’amuntegament animal incrementen el risc de malalties, per la qual cosa és important regular aquestes instal·lacions. Per la seva part, l’aqüicultura ecològica és un sistema de producció pesquera continental i marina –és a dir, d’aigua dolça i salada– basat en els mateixos principis de la normativa de producció ecològica i que disposa d’un reglament específic de la Unió Europea, en vigor des de l’any 2009.

Les seves directrius inclouen l’absència de l’ús de productes de síntesi química; una baixa densitat de cria, específica per a cada espècie; la comprovació contínua de la qualitat del aigua d’entrada i sortida; el control de la contaminació; i l’absència de microorganismes genèticament modificats.


Imatge amb la col·laboració de MSC.

Quant a la pesca extractiva i salvatge, també es pot dur a terme de manera sostenible i actualment està avalada pel Marine Stewardship Council (MSC). Aquesta organització mundial independent sense ànim de lucre estableix un estàndard per a la pesca sostenible i gestiona un programa de certificació i ecoetiquetatge que garanteix el compliment dels requisits proposats per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura). En essència, aquesta perspectiva implica deixar una quantitat suficient de peixos a l’oceà, evitant la sobrepesca i permetent que la seva població es reprodueixi naturalment, renovant-se de manera contínua i mantenint-se saludable i productiva.

Vols saber-ne més? 

Consulta la primerasegonaterceraquarta i cinquena pregunta de la guia. Descarrega’t la guia completa!

Contingut relacionat

  • ABC productes ecològics

Com viuen les gallines ecològiques?

Les gallines ponedores ecològiques són criades en condicions que respecten...

  • ABC productes ecològics

Què és l’agricultura ecològica?

L’agricultura ecològica és respectuosa amb el medi ambient, promou la...

  • ABC productes ecològics

Què distingeix els productes amb certificació ecològica?

Som conscients que els productes ecològics són més beneficiosos per...

  • ABC productes ecològics

Quins són els beneficis dels productes ecològics?

Les recerques científiques asseguren que els aliments ecològics tenen més...