Descobreix 10 fermentats que es consideren un superaliment ja que conserven i multipliquen les seves propietats nutricionals, són rics en vitamines i minerals, actuen molt positivament sobre el sistema digestiu i alcalinitzen la sang.

Des de fa segles, els fermentats han format part de la gastronomia de totes les cultures del món, ja que es tracta d’un procés de transformació que millora la conservació dels aliments. Actualment, el seu consum està molt estès i són imprescindibles en una dieta equilibrada, completa i saludable.
El procés de fermentació transforma els aliments de tal manera que fa que es tornin més rics en alguns nutrients i que adquireixin propietats que no tenien en la seva forma original. Predigereixen les proteïnes (l’organisme les absorbeix millor), aporten mltes vitamines, destrueixen certes substàncies indesitjables ( per exmple, l’àcid fític que està present a la coberta del gra de cereals i llegums i que pot impedir l’absorció de minerals) i ajuden a restablir l’equilibri de la flora intestinal.
Descobreix 10 fermentats
Iogurt i quefir
Llet fermentada de gust àcid. Tots dos fermentats aporten a l’organisme microbis que contribueixen a regenerar la flora intestinal i competeixen de manera eficient contra els bacteris patògens que poblen l’intestí i que, en excés, són els responsables de la major part de les gastronteritis.
Recepta d’amanida de patata i salmó amb quefir de cabra.
Xucrut
Es coneix des de l’antiguitat, ja que la seva bona conservació assegurava l’aportació de vitamina C quan no hi havia fruita ni verdura, con en èpoques de fred, viatges, etc. És un aliment fermentat més conegut i resulta fantàstic per acompanyar i digerir millor tot tipus de carns i fregits.
Recepta d’amanida de xucrut.
Activa el sistema digestiu: és útil en casos de molesties intestinals i les seves numeroses enzimes afavoreixen les digestions i, per tant, l’absorció dels nutrients. Igualment, es recomana en casos de restrenyiment, diarrea, inflamación intestinal i gasos.
Estimula el funcionament del fetge i del pàncrees: gràcies a la seva riquesa en enzims afavoreix la digestió dels greixos i la descomposició de les proteïnes de la carn, motiu pel qual és ideal per acompanyar àpats forts.
És depuratiu: activa la producció d’orina i la eliminació d’àcid úric.
Umeboshi
Una pruna fermentada amb sal, considerada indisponesable a la cuina japonesa i molt elogiada per la macrobiòtica gràcies a la seva capacitat de neutralitzar els efectes negatius del consum de carn i metabolitzar l’excés de sucres i farines refinades.
Recepta de sorbet de cireres i umeboshi.
Alleuja els vòmits, cefalees i nàusees: quan són conseqüènica del restrenyiment o d’una congestió del fetge. Així mateix, actua com a antisèptic intestinal en cas de diarrea i restrenyiment.
Combat l’acidesa de l’organisme: té un excepcional efecte alcalinitzant del pH dels teixits corporals gràcies a la seva riquesa en àcid cítric, que a més ajuda a absorbir millor els minerals alcalins que conté. Igualment, combat el cansament i la fatiga crònica causada per un excés d’acidesa al cos.
Elimina el mal alè: a causa del seu efecte depuratiu i perquè millora les digestions excessivament lentes.
És deintoxicant: estimula el funcionament hepàtic i equilibra els nivells de colesterol. De la mateixa manera, i com a conseqüència del seu efecte positiu en la secreció dels sucs digestius, ajuda a recuperar la gana. Per a estimular la digestió has de menjar un quart de pruna d’umeboshi abans dels àpats.
Pickles
Diverses verdures (nap, remolatxa i cogombres) sotmeses a una fermentació làctica. Tenen efecte desintoxicant i ajuden a la digestió dels greixos.
Miso
Una pasta feta a base de soja groga i sal marina que s’obté després d’un llarg procés de fermentació que oscil·la entre els 6 i els 36 mesos. El resultat és un producte noble, de gust fort, salat i molt saboròs, del qual n’hi ha diferents varietats en funció del cereal que s’hagi barrejat amb la soja (el mugi miso conté ordi i el genmai miso conté arròs). És molt saludable gràcies al seu efecte alcalinitzant i resulta magnífic per a la digestió, la vitalitat i el bon estat de la pell i els cabells.
Vídeo recepta de sopa de miso amb noodles.
Tamari i shoyu
Són dues salses elaborades amb soja fermentada. Realcen el sabor dels aliments i aporten molts nutrients. El shoyu té un gust més suau que el tamari i és ideal per cuinar verdures, sopes i guisats. En canvi, el tamari s’utilitza en menor quantitat perquè és més fort i amb unes gotes n’hi ha prou. També es pot prendre com a medicina per al cansament (ja que alcalinitza la sang) afegint 5 gotes e una tassa de te bancha.
Tempeh
S’obté de la cocció de llavors de soja, prèviament remullades, a les quals s’afegeix un fong específic que en provoca la fermentació. Es pren fregit o rostit i és una bona font de ferro i proteïnes (el seu contingut proteic és similar al de la carn).
Recepta de tempeh amb salsa d’ametlles.
Amasake
És una mena de pasteta feta a base d’arròs integral fermentat, una crema lleugerament dolça que es pot menjar directament, fer servir per endolcir postres i batuts o combinar amb fruites, vainilla o canyella.
Iogurts de soja
S’elaboren a partir del liquat de soja, que fermenta amb els mateixos microorganismes i procediments que la llet de vaca. El resultat és un iogurt cremós amb un gust de soja lleuger i agradable.
Kombucha
És una beguda fermentada de paladar fort i picant obtinguda a base de te endolcit i fermentat amb més d’una dotzena de microorganismes. La composició de la beguda depèn del te triat, el tipus de sucre, la qualitat de l’aigua i la durada i la temperatura de fermentació. Els punts en comú entre tots els kombuchas és que enforteixen el sistema inmunològic, redueixen la pressió arterial i prevenen problemes digestius, com úlceres d’estòmac i gastronteritis.