Diccionari d'aliments

Desembre, el mes de les fruites i verdures per reforçar les defenses

Amb l’hivern a les portes, el fred es fa notar i arriben els refredats. Algunes fruites i verdures típiques de la tardor encara hi són i a mesura que avança el mes toca donar la benvinguda a les fruites i verdures de desembre. La taronja, la llimona, el kiwi, el bròcoli, la remolatxa… destaquen pel seu contingut en vitamina C, amb un poder antioxidant que és vital per reforçar les defenses.

Fruites i verdures de desembre - Diccionari d'aliments Veritas

Fruites i verdures de desembre

Sempre es parla de la taronja com una de les fonts principals de vitamina C, però… el kiwi en conté gairebé el doble i el pebrot vermell encara més! El primer no sols és ric en vitamina C, també ho és en fibra, molt recomanable per reduir el restrenyiment, igual que el bròcoli, la remolatxa, la pera o les bledes; i per millorar la digestió, res millor que afegir llimona a la dieta.

Els beneficis del midó resistent

La patata és un tubercle que resulta essencial per al sistema digestiu gràcies al seu contingut en midó. En cuinar-la, el midó es gelifica i quan es refreda es cristal·litza, i es converteix en midó resistent, un tipus de fibra no digerible que té una alta capacitat fermentable i que té cura de la nostra flora intestinal (efecte prebiòtic) alhora que disminueix l’índex glucèmic de la patata.

Verdures antiinflamatòries

Recepta: Hummus de remolatxa

Els vegetals contenen composts bioactius que són molt beneficiosos per a la salut. Per exemple: en la remolatxa són presents les betalaïnes, que actuen com a antioxidants i ajuden a reduir la inflamació, i el nitrat, que redueix la pressió arterial i millora la circulació. Un altre exemple és el bròcoli, la col llombarda i altres crucíferes que posseeixen sulforafà i compostos fenòlics. Aquests actuen protegint les cèl·lules de l’estrès oxidatiu i redueixen la inflamació.

Combinacions estrella

Quan es cou, el bròcoli disminueix el seu contingut en sulforafano, però si el combines amb llavors de mostassa, la seva activitat augmenta exponencialment. Una altra barreja interessant és la de vitamina C i ferro no hemo (el que es troba en la majoria de vegetals), per la qual cosa menjar unes llenties amb bledes i un kiwi per postres és un gran encert.

Text d’Anna Torelló, nutricionista, dietista i impulsora del perfil d’Instagram @thehappyavocadooo.

Troba totes les fruites i verdures de novembre a la botiga online de Veritas.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Octubre, el mes de les fruites i verdures antioxidants

Bròcoli, bleda, col llombarda, moniato, xirimoia, magrana, mandarina, poma golden…...

  • Diccionari d'aliments

Novembre, el mes de les fruites i verdures amb vitamina C

La vitamina C és l’estrella de la temporada, ja que...

  • Diccionari d'aliments

Remolatxa: dolçor, color i sabor als teus plats

De color intens i gran poder nutritiu, la remolatxa aporta...

  • Diccionari d'aliments

Bròcoli – Tècniques de cuina

El bròcoli és un superaliment amb propietats antioxidants, ric en...