Nutrició i ciència

Diferències entre el pollastre ecològic i el no ecològic

La carn de pollastre criat de manera ecològica és tendra, melosa i rica en minerals i greixos saludables. Unes característiques oposades a la carn de pollastre no ecològic, que amb prou feines té gust i deixa anar una gran quantitat d’aigua quan es cuina, a més de ser menys nutritiva. Diferències entre el pollastre ecològic i el no ecològic - Veritas

Diferències entre el pollastre ecològic i el no ecològic

L’origen de les moltes diferències entre el pollastre ecològic i no ecològic es troba en les condicions de vida i l’alimentació dels animals. Per començar, l’avicultura ecològica tria races de creixement lent i els pollastres se sacrifiquen a partir de l’edat mínima de 81 dies, mentre que en el cas de les aus ecològiques es fa al cap de 42 dies. Durant aquest temps els animals ecològics viuen en allotjaments molt ventilats i higiènics (amb molta llum natural i sortides a l’exterior) i s’alimenten principalment de cereals ecològics. En canvi, els pollastres no ecològics se solen criar en grans naus sota condicions d’amuntegament extern, amb limitacions per a la mobilitat, il·luminació artificial per potenciar l’alimentació, mínimes hores de son i, sovint, estan alimentats amb formulacions nutritives elaborades a base de cereals d’origen transgènic (blat de moro i soja), suplements de minerals i proteïna provinent de farines de peix, sang i carn.

No deixa anar aigua ni s’encongeix quan es cuina

La carn de pollastre és baixa en greixos i rica en proteïnes, lípids, vitamines i minerals. Dona molt de joc a la cuina i, si es prepara a la planxa o al forn i sense pell, és perfecta per a les dietes de control de pes. Si avaluem la seva composició nutritiva (Cömert et al., 2016) veiem diferències segons la peça (pit de pollastre o cuixa, sense pell) i el sistema productiu (ecològic o no ecològic); la part magra del pit de pollastre és on hi ha un contingut més alt de matèria seca, minerals totals i proteïna. Nutrientes del pollo - Estudios - Veritas Continuant amb la comparació, els resultats demostren que 100 g de pit de pollastre ecològic tenen un 4% més de proteïna, més d’un 54% de minerals totals i gairebé un 10% més de matèria seca. Per la seva banda, la cuixa de pollastre ecològic aporta un 10% més de proteïna, un 46% més de minerals totals i gairebé un 6% més de matèria seca. Així, l’ecològic té menys aigua (de manera que amb prou feines s’encongeix quan es cuina), més minerals i més proteïnes.

Aporta greixos saludables

Grasa del pollo - Estudios - Veritas La qualitat dels àcids grassos de la carn de pollastre va lligada a l’alimentació de l’animal. Per aquest motiu, el greix del pit de pollastre no ecològic té un 36,1% d’àcids grassos poliinsaturats, a causa de la presència de farines de peix al pinso que prenen els pollastres no ecològics. En canvi, el pit de pollastre ecològic té una important fracció de greix saludable: un 37,37% d’àcids grassos monoinsaturats. Font: M. D. Raigón – Dept. de Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Ous ecològics – Estudis

Els ous ecològics procedeixen de gallines criades sense substàncies químiques,...

  • Nutrició i ciència

Carn ecològica – Estudis

La carn ecològica aporta un 10% més de proteïna, entre...

  • Nutrició i ciència

El blat de moro ecològic no és transgènic

El blat de moro és un dels cereals més consumits...