Consells

Diversitat sense gluten

Diversitat sense gluten, de la pasta d’arròs a la de llegums, pa de fajol, mueslis de blat de moro i civada sense gluten i rebosteria amb farines alternatives. Descobreix totes les opcions innovadores que et proposem. El gluten és una glicoproteïna que es troba en alguns cereals i, entre altres funcions, actua com a aglutinant per unir els ingredients en productes de forn i pastisseria, i és el responsable de l’elasticitat de les masses. Això el fa molt apreciar en l’elaboració de pans i rebosteria, de manera que aquests productes són els que els intolerants o al·lèrgics juntament amb els qui voluntàriament decideixen descartar-lo busquen substituir per d’altres sense gluten. L’increment de la demanda ha provocar que en pocs anys la producció hagi crescut moltíssim en quantitat, qualitat i diversitat. Veritas disposa de 502 productes certificats sense traces de gluten, dels quals 91 són de marca pròpia, cosa que fa econòmicament més assequibles els productes de qualitat. Els cereals amb gluten són el blat, el sègol, l’ordi i la civada. Generalment se substitueixen per farines d’arròs i blat de moro. però actualment la quinoa, el fajol, l’amarant, el tef, els llegums i la fruita seca han ampliat la gamma de pans, bases de pizzes, pasta, rebosteria, galetes, cereals per a l’esmorzar i wraps.

Diversitat sense gluten

De la pasta d’arròs a la de llegums

Durant anys l’alternativa a la pasta de blat era la que es feia amb farina d’arròs, una peça clau en l’alimentació sense gluten i en qualsevol dieta saludable. Especialment quan és integral, aporta energia de llarga duració, harmonitza i regula l’organisme, construeix teixits i equilibra el sistema disgestiu. Actualment la farina d’arròs es combina amb la de quinoa, que enriqueix la pasta amb proteïnes, minerals i calci. També hi ha pasta de fajol, un aliment energètic i mineralitzador que redueix el colesterol. I l’última novetat és la pasta de llegums, molt rica en nutrients propis de cigrons, llenties o pèsols. Gaudeix d’aquesta recepta d’espirals de llenties vermelles amb salsa de tomàquet.

Pa de fajol

Quan es parla de pans, el fajol aporta sobrietat i sabor, mentre que amb l’arròs s’obtenen peces més suaus. No et perdis els cruixents bastonets de fajol enriquits amb llavors de sèsam, una de les fonts de calci vegetals més interessants.

Musli de blat de moro i civada

La base dels muslis Veritas de fruites vermelles i xocolata és el blat de moro, el fajol i la civada sense gluten. A pesar que la civada és un cereal sense gluten pot ser que no sigui apta per a moltes persones a causa de la contaminació creuada que es produeix durant el cultiu, recollida, mòlta, envasament, etc. Per tant, és molt important consumir la que porta l’indicatiu sense gluten.

Altres farines

Hi ha moltes farines sense gluten que, a més de saludables, són molt versàtils en l’àmbit culinari: de soja, cigró, garrofa, blat de moro, arròs, quinoa, tef, fruita seca i fajol. Aquesta última és perfecta per preparar les autèntiques crepsbretones i pots fer-les tant dolces com salades.
  • Magdalenes amb farina de cigró: la tendència a utilitzar llegums a arribat a la rebosteria, on magdalenes, brownies i pastissets es fan amb farina de cigró, gràcies al seu paladar neutre i la seva aportació proteica.
  • Galetes amb farina d’ametlla: les farines d’arròs o blat de moro es fan servir per a les galetes de gustos, com las de nabius o iogurt. Si es combinen amb farina d’ametlla, el resultat és cruixent i diferent, i els aminoàcids de la fruita seca casen a la perfecció amb els dels cereals, la qual cosa millora el perfil nutritiu del producte.
Descobreix com treballen els nostres companys de viatge Zealia Bio, especialitzats en productes sense gluten.

Contingut relacionat

  • Consells

Saborós i sense gluten

Saborós i sense gluten, un menú elaborat per la dietista i...

  • Consells

Pa de llavors sense gluten

Pa de llavors sense gluten, el millor del món, fornejat...

  • Consells

Cereals i llavors sense gluten

Els cereals i les llavors sense gluten són els millors...