Atención al cliente
De lunes a viernes de 9 a 20 h y sábados de 9 a 14 h (excepto festivos).
Lucía Redondo és doctora en Ciències, dietista-nutricionista i experta en psiconeuroimmunologia clínica, medicina tradicional xinesa, naturopatia i nutrició ortomolecular. Es descriu a si mateixa com una “apassionada de la vida saludable, la natura i els aliments de qualitat” i durant la seva conversa amb Silvio Elías, cofundador de Veritas, ens explica la importància de conèixer i cuidar la nostra microbiota, així com la necessitat d’abordar la salut de manera integrativa.
A la conversa amb Silvio Elías, cofundador de Veritas, s’ha centrat en parlar sobre la importància de conèixer i cuidar la nostra microbiota, així com la necessitat d’abordar la salut de manera integrativa.
S .E.: Els últims anys, la microbiota ha suscitat un gran interès. Diries que és el camp que més avenços està experimentant? Queda molt per descobrir?
L. R.: És cert que s’han dut a terme nombrosos estudis, però encara coneixem molt poc sobre aquest tema. S’han fet anàlisis de la microbiota i dels microbis presents en el tracte digestiu per comprendre com ens afecten, i encara que pugui semblar una cosa nova, no ho és. En la medicina tradicional xinesa, per exemple, ja s’empraven els trasplantaments fecals, administrant als malalts l’anomenada “sopa groga”, i els resultats eren espectaculars.
S .E.: Actualment, s’estan estudiant minuciosament els microbis…
L. R.: Efectivament, tot i que hem adoptat un enfocament massa analític, ja que l’important no és només quins microbis hi ha presents, sinó entendre com funcionen. Per exemple, es pot tenir una microbiota no gaire saludable, però pot actuar de manera beneficiosa amb un context adequat. Por això, la medicina integrativa és tan rellevant a l’hora de buscar aquest context i transcendir la mera anàlisi dels microbis.
S .E.: A què et refereixes amb “context”?
L. R.: El context són els hàbits de vida i si aquests són saludables –esport, bon descans, contacte amb la natura, alimentació equilibrada…– els microbis estaran “contents”. Així, no n’hi ha prou amb prendre probiòtics si el problema és la falta dels microbis adequats a l’intestí; cal fer un treball més ampli, que inclogui canvis específics. I els trasplantaments de femta són molt prometedors perquè no es tracta només d’un bacteri o d’un grup de bacteris, sinó de tot un ecosistema, cosa que augmenta les probabilitats que s’adhereixin a la mucosa intestinal.
S .E.: Com es duen a terme els trasplantaments de femta?
L. R.: En general, s’utilitza la femta d’un nen o un nadó de la mateixa família, preferentment d’aquells que estan sans i han nascut per part natural. Hi ha dues maneres de fer-ho: es pot encapsular la femta i prendre-la, o bé introduir-la per via rectal mitjançant una colonoscòpia.
S .E.: Parlem del SIBO. Què és i com es tracta?
L. R.: SIBO són les sigles en anglès de ‘sobrecreixement bacterià a l’intestí prim’ i, amb el temps, ha passat a ser un concepte que ens porta a parlar d’una disbiosi a l’intestí prim. Si ens centrem en l’aparell digestiu, veiem que l’estómac acull certa quantitat de microbis, a l’intestí prim n’hi ha una mica més i al còlon és on se’n troba una colonització significativa.
No obstant això, en certes circumstàncies, té lloc un creixement excessiu de microbis a l’intestí prim, que no haurien de ser aquí, i això pot generar gasos i altres molèsties.
Lucía Redondo, doctora en Ciències, dietista-nutricionista
S .E.: És un problema comú?
L. R.: En realitat, més del que ens imaginem. Per exemple, la síndrome de l’intestí irritable és un SIBO en la majoria de les ocasions; en essència, és un conjunt de símptomes que s’ajusten a una definició preestablerta, però no té una solució clara. Nosaltres l’abordem com una disbiosi a l’intestí. Com? Buscant les causes, modificant el context al qual ens referíem anteriorment i tractant de determinar quin tipus de disbiosi hi ha.
S .E.: S’obtenen bons resultats?
L. R.: Sí, però és important tenir paciència. Si bé en alguns casos s’aconsegueixen resultats ràpids, quan els problemes han estat presents durant molt de temps, no es poden esperar millores en qüestió de setmanes. Es requereix temps per anar modificant la microbiota i, sobretot, hem d’acceptar que no existeix una pastilla màgica ni que un probiòtic per si sol pot curar el SIBO.
S .E.: Explica’m quin és el paper dels tòxics i de quina manera ens en podem desfer.
Ens enfrontem a un dels principals factors que alteren la microbiota, la permeabilitat de l’intestí i les mucoses.
Lucía Redondo, doctora en Ciències, dietista-nutricionista
L. R.:El fet que siguin invisibles dificulta conscienciar les persones que no sols es troben en els aliments. Si bé eliminar-los completament és molt difícil, sí que podem treballar per reduir la càrrega tòxica, especialment si hi ha problemes digestius o dificultats en la capacitat de desintoxicació del fetge.
T’ha agradat aquest Ecotalk amb Lucía Redondo? Descobreix-ne més.
La dietista integrativa i coach Mareva Gillioz és especialista en...
Silvio Elías, cofundador de Veritas, manté un interessant diàleg amb...
Albert Bosch té una llarga trajectòria com a aventurer, emprenedor...
Cristina Massot és la subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries...