Nutrició i ciència

El iogurt ecològic regenera la flora intestinal – Estudis

El iogurt ecològic regenera la flora intestinal, que s’altera a causa de la mala alimentació, la presa de medicaments o les infeccions. A més, els iogurts ecològics contenen més proteïnes, minerals i greixos saludables que els no ecològics. Originari de l’Àsia central, concretament de la zona que ocupen actualment Turquia i Bulgària, el iogurt va entrar en l’alimentació de casualitat a causa de la necessitat que tenien els pobles nòmades de transportar la llet fresca. Gràcies a aquesta transformació bacteriana, la llet es coagulava, cosa que la feia canviar de textura i propietats, i permetia que l’aliment làctic es conservés més. En 1903 el doctor búlgar Stamen Grigoroff va descobrir el bacteri causant de la fermentació làctica: Lactobacillus bulgaricus. Tot i que els seus efectes saludables ja eren coneguts, els beneficis que té sobre la flora intestinal els va demostrar per primera vegada Metchnikoff, que va rebre el premi Nobel el 1908. Va indicar que contenia bacteris capaços de convertir la lactosa (sucre de la llet) en àcid làctic i que aquest àcid impossibilitava el creixement de bacteris nocius a l’intestí derivats de la descomposició dels aliments. També va descobrir que el iogurt era el responsable de l’alta esperança de vida dels camperols búlgars, que contenia un ampli rang de vitamines del grup B i que els bacteris que posseïa ataquen, bloquegen i neutralitzen les toxines, cosa que genera una depuració de l’organisme.

El iogurt ecològic regenera la flora intestinal

Es considera un aliment que aporta energia i nutrients i que pot ajudar a prevenir malalties i millorar l’estat de salut i benestar.
  • Regenera la flora intestinal: la mala alimentació, les infeccions i l’abús de medicaments, com els antibiòtics, ataquen la flora intestinal, i l’àcid làctic (generat pels bacteris probiòtics) impossibilita el desenvolupament a l’intestí de bacteris nocius provinents de la descomposició dels aliments.
  • Enforteix el sistema immunològic: ens ajuda a defensar-nos contra les infeccions perquè el Lactobacillus és capaç d’augmentar la immunitat de l’hoste mitjançant la producció de colònies fortes al tracte intestinal. Per tant, els bacteris patògens no serien capaços de dur a terme actes de destrucció al cos de l’hoste.
  • Redueix el colesterol: gràcies a la presència de bacteris probiòtics i a l’absorció incrementada de colesterol pel bacteri.
  • Incrementa la disponibilitat d’alguns nutrients: proporciona una gran font de calci absorbible, ja que aquest mineral està dissolt en l’àcid làctic. També la fermentació augmenta els continguts en àcid fòlic (vitamina B9), niacina (vitamina B3) i riboflavina (vitamina B2). A més, els bacteris àcids làctics són coneguts per alliberar diversos enzims i vitamines a l’intestí, cosa que exerceix efectes sinèrgics en la digestió i alleuja els símptomes de la mala absorció intestinal.
  • Millora els símptomes de diarrea: fins i tot la descomposició associada amb antibiòtics, ja que el iogurt restableix la flora intestinal sana, que es destrueix per les diarrees.
Sens dubte, estem davant d’un aliment molt equilibrat que s’ha de prendre diàriament per aprofitar-ne tots els avantatges. Gràcies a la fermentació, els seus nutrients s’assimilen i aprofiten millor que els de la llet, mentre que des del punt de vista nutricional la seva composició ve marcada per la procedència d’aquesta última i en concret del seu model de producció (ecològic i no ecològic).
  • Textura densa i cremosa: les diferències entre els iogurts ecològics i no ecològics en el valor energètic i en els nivells de greix es deuen al fet que, en el cas del no ecològic, la llet sol ser parcialment desnatada. Des del punt de vista químic, l’acidesa que proporciona l’àcid làctic durant la fermentació provoca la precipitació de la proteïna de la llet o caseïna, la qual cosa confereix al iogurt una textura semisòlida i un gust característic. Els nivells més alts de lípids i proteïnes de la llet ecològica fan que la densitat del iogurt ecològic sigui més gran que la del no ecològic.
  • Més fracció de proteïnes: en 100 g de iogurt ecològic trobem 5 g de proteïna enfront dels 3,5 g que té el iogurt no ecològic, la qual cosa significa un 42,8% més d’aquest nutrient essencial per a la formació, manteniment i renovació dels teixits de l’organisme.
  • Més minerals: el iogurt és una font important de minerals com calci, magnesi, fòsfor i potassi, l’aportació del qual varia en funció de l’origen de la llet. En el cas del iogurt ecològic, aporta un 16% més de potassi que el no ecològic.
Font: M. D. Raigón – Dept. de Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València. Selecció d’estudis sobre l’anàlisi comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Endolcidors ecològics – Estudis

Els endolcidors ecològics tenen més gust, més nutrients i menys...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques – Estudis

Les maduixes ecològiques es conreen sense pesticides ni substàncies químiques....

  • Nutrició i ciència

Iogurt de coco, xia i quefir de cabra

Recepta de iogurt de coco, xia, quefir de cabra, preparada...