Nutrició i ciència

El vi ecològic és més antioxidant que el no ecològic – Estudis

El vi ecològic es diferencia del no ecològic en dos aspectes fonamentals: té menys sulfits i més substàncies antioxidants, concretament un 11% més de polifenols i un 26% més de tanins. Tot això gràcies a un cultiu ecològic de la vinya i a una elaboració natural que respecta les tradicions. El vi ecològic és més antioxidant que el no ecològic - Estudis - Veritas Fruit de la fermentació alcohòlica del raïm fresc o del most, cada vi té una personalitat pròpia que ve marcada pel terrer, la varietat, el clima, les tècniques de cultiu, els sistemes d’elaboració, etc. (Guillaume, 2004). La vinya ecològica es gestiona de manera tradicional i estan prohibits els herbicides i els tractaments químics. Així, l’extracció es du a terme mitjançant mètodes mecànics de premsatge que no esqueixen les parts sòlides del raïm.

El vi ecològic és més antioxidant que el no ecològic

Nivell més alt de polifenols i tanins La matèria primera aporta els principals compostos de caràcter polifenòlic i el vi ecològic en presenta un 11% més per cada 100 ml de producte que el no ecològic (figura 1). A causa de les propietats beneficioses dels polifenols, el vi ecològic es converteix en un aliment més saludable (Martínez-Flórez et al., 2002). Polifenols en el vi - Estudis - Veritas La figura 2 mostra la concentració en tanins en vins ecològics i no ecològics procedents de la mateixa categoria i celler, i queda patent que les tècniques ecològiques proporcionen gairebé un 26% més d’aquestes substàncies antioxidants. Tanins en el vi - Estudis - Veritas

Menys sulfits

El 2012 es va publicar el reglament europeu sobre vinificació ecològica i es van normalitzar les qüestions tècniques del procés de vinificació per a l’obtenció de vins ecològics a tota la Unió Europea. Es va regular l’ús d’additius o coadjuvants tecnològics i van quedar establertes les pràctiques de transformació que no s’han d’utilitzar. Igualment, es va parar una atenció especial als sulfits i va quedar demostrat que els productors de vi ecològic de la Unió han reduït moltíssim el nivell d’anhídrid sulfurós en els vins ecològics pel que fa al màxim autoritzat per als vins no ecològics.

Correcció d’acidesa

En l’elaboració de vi ecològic l’acidesa es corregeix amb àcid tartàric cristal·litzat procedent del mateix raïm. Quan s’afegeix sucre o most de raïm concentrat als vins espumosos (és necessari per a la seva elaboració) ha de ser de producció ecològica, i si cal fer servir coadjuvants, només és permès si són d’origen ecològic. Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Com afecta el glifosat, el pesticida més utilitzat

Investigadors alemanys han demostrat que el glifosat, un dels herbicides...

  • Nutrició i ciència

Pollastre ecològic: per què és més saludable?

Quan es compara la carn de pollastre ecològic amb la...

  • Nutrició i ciència

Els aliments ecològics tenen més antioxidants

Quan la nostra dieta es basa en aliments ecològics es...