Atención al cliente
De lunes a viernes de 9 a 20 h y sábados de 9 a 14 h (excepto festivos).
Elisa Mora és coautora, juntament amb Nuria Pablos, de Sin gluten y sin riesgos (Zenith), un llibre escrit des d’una doble mirada: la d’una biòloga experta en el tema, però també la d’una persona diagnosticada de celiaquia des del 1987.
“Per una vegada, què et passa?” La resposta és senzilla: la ingesta repetida de traces té conseqüències greus sobre la salut a curt, mitjà i llarg termini. La gent encara pensa que la celiaquia és una intolerància i d’aquí ve aquesta idea que “per una miqueta” no passarà res.
La banalització de la dieta sense gluten genera molts problemes. Ara sembla que puguem anar a menjar a qualsevol lloc, però el cert és que tenim més problemes que abans. Un estudi americà va analitzar restaurants on, en teoria, hi havia menús aptes per a celíacs, i es va veure que el 30% dels plats estaven contaminats.
La recomanació és anar a llocs acreditats que hagin treballat de forma conjunta amb l’Associació de Celíacs de Catalunya, ja que malauradament no tenim cap manera de tenir la certesa que no hi ha riscos només preguntant; de vegades, per manca d’informació, es pot contaminar algú de manera involuntària. S’han de vigilar molts aspectes: el transport, la rebuda de les matèries primeres, l’emmagatzematge, la manipulació, la cocció, el servei, etc.
Quan la gent segueix una dieta sense gluten per caprici, això té conseqüències per als celíacs. Aquesta persona demana pasta sense gluten, però es beu una cervesa amb gluten, i quan una persona amb malaltia celíaca demana que se segueixin totes les recomanacions –un forn diferent, una zona de preparació diferent, pinces diferents, etc.– es percep com una maniàtica.
És un concepte que està definit per llei i el llindar màxim està establert en 20 parts per milió. Si tinguéssim un bombo de loteria ple d’un milió de bitllets, només 20 podrien ser gluten.
El sistema immunitari s’activa i genera una reacció a dins del budell que destrossa les vellositats intestinals, que són les parts del budell que s’encarreguen d’absorbir els nutrients. Per tant, perds la capacitat d’absorbir els nutrients i estàs desnodrit. A més, el gluten genera una resposta inflamatòria; per això diem que és una malaltia sistèmica, perquè afecta tot el cos.
Es considera que la civada és un cereal lliure de gluten des del 2009 a la UE, el Canadà i els Estats Units, però hi ha un petit percentatge de celíacs a qui els afecta. Des de les associacions, es recomana visitar el metge abans de consumir-ne.
Sí. Els primers estudis daten de la dècada dels setanta i des del 2010 s’ha començat a diagnosticar més. No sabem si és pel gluten o si són els fructans del blat. Però amb aquesta patologia, o amb d’altres, hi ha un problema: molta gent s’autodiagnostica. De vegades, si tens el sistema digestiu delicat, o patologies com el colon irritable, els cereals et poden fer mal i si treus el gluten et trobes millor, però aquesta no és la solució. Quan una persona es troba malament ha d’anar a l’especialista; pots treure’t el gluten, però continuar tenint un problema que no veus.
Entrevista d’ADAM MARTÍN, periodista i escriptor.
T‘ha agradat aquesta entrevista a Elisa Mora? Descobreix-ne més.
Parla amb passió i amb la convicció que la salut...
Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de...
Esther Vivas és autora de llibres com “Mama desobedient” i...