Els millors aliments per l’hivern són aquells que t’ajuden a prevenir malalties del sistema respiratori: refredats, faringitis, bronquitis… Segueix aquests consells per potenciar el funcionament del sistema immunitari.
Aliments de temporada
Per començar, és molt important apostar pels aliments de temporada, que curiosament tenen propietats que ajuden a combatre infeccions pròpies d’aquesta estació, especialment les de l’aparell respiratori. Les
cebes, els
alls i els
porros contenen compostos rics en sofre que enforteixen les mucoses ajuden els pulmons i tenen propietats antisèptiques i mucolítiques.
Les crucíferes com la
col, el
bròquil o la col de Brussel·les també són essencials durant l’època de fred, així com l’escarola o la carxofa. Totes aquestes hortalisses són riques en vitamines i minerals. La vitamina C té un paper fonamental en la funció immunològica. La vitamina A -present a la
carbassa, la
pastanaga, l’
aranja, el bròquil i les espinacs- ajuda a la formació i manteniment de la pell i de les mucoses.
Plats de cullera
És important evitar o reduir el consum d’aliments crus o freds, que són més difícils de digerir a l’hivern i que, a més, vénen de gust menys. Els potatges, els estofats de
llegums, les
sopes i les cremes de verdures són excel·lents aliats per escalfar el cos. A més, si afegeixes petites quantitats de gingebre, potenciaràs la digestió i calentarás el cos.
Cítrics i compotes de fruita
La fruita és una excel·lent aliada de la salut durant tot l’any. A l’hivern convé apostar pels
cítrics (rics en vitamina C), les magranes (antioxidants), les
pomes i les
peres. La millor manera de prendre aquestes últimes quan fa fred és en
compotes elaborades sense endolcidors addicionals i amanides amb canyella, que també escalfa el cos.
Alimentar la microbiota
Els bacteris intestinals també tenen un paper fonamental en la prevenció d’infeccions i malalties. Probiòtics com el
iogurt, el
kéfir, el
miso o el
xucrut; i prebiòtics com la
civada, l’
ordi, el
blat, els
llegums i les carxofes, per exemple, han d’estar presents en la dieta.
Finalment, beure quantitats d’aigua, ja sigui a temperatura ambient o calenta en infusions, t’ajudarà a regular la temperatura corporal.