Els pesticides en la dieta infantil

La dieta és la principal via d’exposició dels nens a determinats pesticides i gràcies a l’alimentació ecològica se’n pot reduir la presència a l’organisme a nivells indetectables.

 Els pesticides en la dieta infantil

En un estudi de l’Escola Rollins de Salut Pública de la Universitat d’Emory (Atlanta, EUA) es va abordar la freqüent exposició de la població a pesticides organofosforats. Davant els efectes negatius que poden tenir per a la salut, sobretot per als nens, es va intentar determinar les fonts d’exposició concretes a aquestes substàncies. Per demostrar-ho, van avaluar l’exposició a aquests pesticides de nens de l’àrea de Seattle (Washington) amb l’objectiu de conèixer el percentatge que es deu a la dieta.

Es va reclutar 23 nens de 3 a 11 anys que seguien únicament dietes no ecològiques per a un estudi que es va estendre al llarg d’un any. Es va fer passar els nens a una dieta ecològica durant cinc dies en quatre etapes de mostreig, mesurant la presència en orina de metabòlits de pesticides (com malatió, clorpirifòs i altres organofosforats) durant un període de temps després de cadascuna d’aquestes.

El resultat va ser que quan feien la dieta amb fruites i verdures ecològiques les concentracions urinàries de metabòlits del malatió i el clorpirifòs queien a nivells indetectables (o gairebé indetectables). Per tant, es va concloure que “la ingesta a través de la dieta de pesticides organofosforats representa la font més gran d’exposició en els nens”.

Carlos de Prada és un prestigiós expert en qüestions mediambientals. Actualment és president del Fons per a la Defensa de Salut Ambiental, una entitat sense ànim de lucre centrada en la conscienciació sobre els efectes del creixement de la contaminació química del món sobre la salut humana.

A través del fons documental que estem creant, es donaran a conèixer les més diverses recerques i temes d’interès.