Consells

Si tens estrès, evita aquests aliments

Si estàs vivint una situació d’estrès és fonamental que vigilis l’alimentació, seguint els horaris de menjar i evitant picar entre hores.

Si no ho fas així, acabaràs caient en la temptació de menjar qualsevols cosa, com ara processats o brioixeria, sovint sense tenir gana.

Si tens estrès, evita aquests aliments - Consells - Veritas

Quan ens proposem revisar la dieta és habitual pensar a introduir aliments nous, superaliments o complements, però abans cal prendre consciència de tots els productes que no poden formar part del dia a dia, sobretot si estem en un moment estresant.

Si tens estrès, evita aquests aliments

Elimina els sucreis i els greixos trans

Molts aliments processats contenen grans quantitats de sucre i, en menjar-los, provoquen un pic d’energia que, al principi, pot semblar que va bé, tot i que ràpidament el cos torna a necessitar una altra ingesta de sucre.

En lloc de productes rics en sucres, tria aliments frescos que continguin hidrats de carboni beneficiosos: dàtils, fruita fresca, tubercles, arrels, cereals integrals, llegums, etc.

Per part seva, els greixos hidrogenats -coneguts com a greixos trans- i parcialment hidrogenats (tots dos molt habituals en els processats) són els culpables de l’increment del colesterol a la sang i de l’augment de la inflamació crònica de l’organisme.

Redueix el cafè al màxim

El cafè i la cafeïna estimulen la formació de cortisol (l’hormona de l’estrès) per part de les glàndules suprarenals; no obstant això l’organisme ja en fabrica de manera natural la quantitat necessària sense necessitat de cap estímul.

En prendre cafè, es forma més cortisol i augmenta l’energia, però si en prens massa i tens la sensació que el necessites per arrencar, vol dir que ja no fabriques el cortisol de manera fisiològica i que ha arribat l’hora de reduir la ingesta de cafè.

Sal, la justa

La sal és necessària perequè el teu metaolisme funcione correctament, però si abuses de brioixeria, conserves, fumats, embotits, olives, aperitius, brous preparats, etc. superaràs el màxim de 5 g diaris de sal, que és la recomanació de l’OMS (Organització Mundial de la Salut).

La conseqüència diarecta és l’augment del risc de patir hipertensió, retenció de líquids, varices, trastorns gàstrics, insuficiència cardíaca…

La pots substituir fàcilment amb hebres aromàtiques, espècies i all.

Xocolata: negra i poca

Molta gent recorre a la xocolata quan se sent estressada, desanimada o trista; i és normal, ja que en menjar xocolata se segreguen endorfines i serotonina, dues hormones que relaxen i apugen l’ànim.

En cas que trïis una xocolata amb massa sucre, l’efecte serà just el contrari, per la qual cosa has de triar xocolata negra amb poc sucre i menjar-ne perquè el cacau també conté cafeïna.

Inclou sempre a la dieta…

Una situació d’estrès mantingut desgasta els recursos de nutrients i micronutrients i per això és important parar especial atenció a la dieta i procurar que no faltin determinats aliments.
  • Proteïnes: són necessàries per formar neurotransmissors i regenerar teixits. Ous, llegum, carn d’animals de pastura i fruita seca.
  • Greixos saludables: proporcionen sensació de sacietat i afavoreixen el correcte funcionament cerebral. Alvocat, olis vegetals d’extracció en fred i peix blau petit i salvatge.
  • Hidrats de carboni complexos: s’absorbeixen lentament, gràcies a la qual cosa regulen els nivells de sucre en sang, eviten els pics d’insulina i proporcionen energia de llarga durada. Cereals integrals, tubercles, carbassa i llegum.
  • Vitamines, minerals i fitonutrients: afavoreixen els processos antioxidants, alcalinitzen l’organisme i garanteixen l’activitat antiinflamatòria. Fruita i verdura ecològiques.

Contingut relacionat

  • Consells

Com combatre l’estrès

Estem en una època en què combatre l'estrès és més...

  • Consells

L’equilibri dels bacteris garanteix salut

Quan ens alimentem pensem que només nodrim les cèl·lules, però...

  • Consells

Enriqueix la teva dieta amb llavors ecològiques

Les llavors ecològiques aporten gust i textura a moltíssimes receptes,...

  • Consells

Cuida el teu fetge i elimina la ràbia

La manera com ens sentim i gestionem les emocions és,...