Consells
Farines, més de deu varietats diferents
Les farines ecològiques s’elaboren artesanalment i segons els processos tradicionals i doten de personalitat pròpia galetes, pans, coques, arrebossats, pastissos… Amb gluten o aptes per a celíacs, la seva presència a la cuina és del tot imprescindible.

Farines sense gluten
El gluten és una proteïna que es troba en la llavor de molts cereals combinada amb midó. És el responsable de l’elasticitat de la massa de farina, el que, juntament amb la fermentació, permet que el pa adquireixi volum, elasticitat i esponjositat. La farina obtinguda dels blats tous es destina a la producció de pa, i la procedent dels durs s’utilitza fonamentalment en l’elaboració de pastisseria o pasta. És important destacar que la de blat integral conté tant el germen (la part més nutritiva, amb vitamina E, zinc, magnesi i antioxidants) com el segó (on es troba la fibra, el ferro i les vitamines del grup B). Aquesta varietat de farina proporciona al pa una textura més esponjosa i també s’utilitza per fer galetes, pastissos, coques, pizzes, etc. Aporta totes les sals minerals, els 8 aminoàcids essencials i és més rica que el blat en ferro i vitamines. Excel·lent per preparar galetes, magdalenes, pizzes, pasta casolana, pans o arrebossats. Un dels punts més interessants d’aquesta farina és que produeix menys al·lèrgies que el blat comú. És un cereal que destaca per la seva riquesa en lisina i pel seu efecte antioxidant. El pa elaborat amb farina de sègol resulta deliciós. És un cereal mineralitzador i una gran font d’energia. A més, afavoreix la circulació de la sang i dóna elasticitat als vasos sanguinis.-
D’ordi