Diccionari d'aliments

Fideus japonesos, un univers per descobrir

Hi ha múltiples varietats de fideus japonesos, així com formes de preparar-los. Amb l’objectiu de no perdre’ns en aquest univers de fideus, ingredients i condiments, hem preparat una petita guia perquè els gaudeixis a l’autèntic estil oriental. És molt típic prendre els fideus japonesos amb un brou que pots preparar a casa amb el miso com a condiment indispensable. El més suau i dolç és el blanc, i els més foscos i gustosos el d’arròs (genmai miso), el d’ordi (mugi miso) i el de soja (hatcho miso). Tots són recomanables tant pel gust com per les propietats terapèutiques, fruit del llarg procés de fermentació de la soja, l’ingredient principal.

Fideus japonesos

Ramen

Prims i de blat en origen, actualment n’hi ha de més gruixuts, cargolats, d’arròs o de fajol. Se serveixen amb un brou, que s’amaneix amb alga kombu, xiitake, ceba i miso o salsa de soja. Per enriquir el plat: algues wakame o nori, germinats de soja, kimchi (col xinesa picant) o bullit.
  • D’algues: s’elaboren amb farina de blat i inclouen brou de miso, algues wakame i kombu, verdures deshidratades i espècies.
  • De bolets: fets de farina de blat i d’arròs porten brou de miso, xiitake, verdures deshidratades i espècies.
  • De fajol: a base de farina de fajol i d’arròs. Amb brou de miso, verdures deshidratades i espècies. Sense gluten.
  • D’arròs integral: estan fets amb farina d’arròs integral i es presenten sense amaniment perquè hi afegeixis el brou al teu gust. Sense gluten.

Yakisoba

A pesar que el nom conté la paraula soba, no es tracta de fideus de fajol, sinó que és un plat preparat amb fideus ramen, que es fregeixen al wok amb verdures i una salsa estil worcester.

Udon

De farina de blat, són els més grans i tous. Se solen servir amb brou calent o amb kakiage (una fritada de verdures) o tempura de llagostins. Deixa que bullin de 5 a 8 minuts, posa’ls en un bol amb brou fins a la meitat i els vegetals o la tempura per damunt. Utilitza’ls per preparar aquesta recepta de noodles pad thai.

Soba

Tradicionalment es fan de farina de blat i de fajol, d’aquí el seu to fosc i gust intens. De sabor similar a les nous, es prenen amb brou calent, però també freds sobre una estoreta de bambú amb la salsa a part, gairebé sempre amb alga nori. Després de la cocció, refresca’ls amb aigua.

Bifun

Fideus d’arròs transparents que es prenen amb brou o saltats al wok amb verdures o verdures i tofu. Amaneix-los amb salsa de soja, gingebre, etc. Gaudeix amb aquesta recepta de fideus japonesos amb tempeh i verdures.

Konjac

Amb un 3% de fibra i un 97% d’aigua, amb prou feines tenen calories i són els favorits per a les dietes d’aprimament. De gust molt neutre, passa’ls per la paella amb salsa de soja o cou-los amb brou.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Macrobiòtica: menjar per ser feliç

La macrobiòtica aconsella menjar cereals, llegums, verdures, derivats de la...

  • Diccionari d'aliments

Fideus japonesos amb tempeh i verdures

Fideus japonesos amb tempeh i verdures, una recepta senzilla que combina...

  • Diccionari d'aliments

Energètic i equilibrat

Energètic i equilibrat, un menú elaborat per la dietista i experta...