Companys de viatge

Finca La Vall – Companys de viatge

La finca La Vall està situada a Benifallet, Tarragona. Cada dia a l’alba, en Josep baixa a l’horta i selecciona les peces que ja estan a punt per consumir. Ell i el seu equip comencen a treballar i al cap de poques hores les hortalisses estan preparades per enviar a les nostres botigues. Així, en menys de 24 hores et pots emportar a casa les verdures més fresques i gaudir del seu gust extraordinari. Ara fa cinc anys, Josep Mestres va decidir començar el seu camí com a agricultor en una finca de la seva família. Jove i profundament preocupat pel respecte a l’entorn, va decidir orientar-se cap al cultiu ecològic per donar resposta així a les necessitats d’un grup de clients cada vegada més nombrós. “Duem a terme aquest projecte perquè és l’única manera que entenem viable des del punt de vista ètic, ecològic i econòmic de desenvolupar l’agricultura. És un repte perquè estem generant riquesa i activitat del sòl”, ens explica.

Finca La Vall

La finca La Vall es troba a les Terres de l’Ebre, i com indica el seu nom ocupa la totalitat de la vall per la qual transcorre el riu Canaletes en el seu tram final. “L’aigua pura i cristal·lina rega els nostres cultius i, juntament amb l’excepcional microclima de la vall i la riquesa del sòl, és en part responsable de la qualitat de les nostres hortalisses. Segles d’història i tradició agrícoles ens envolten i el nostre objectiu és oferir un producte ecològic que a més de ser excepcional nutricionalment ho sigui també sensorialment”. Amb aquesta filosofia, la relació amb Veritas era una cosa gairebé inevitable, i així ho confirma en Josep. “Només començar ens vam posar en contacte i immediatament va sorgir una sinergia que ha anat creixent i consolidant-se amb el pas del temps. Ens sentim molt orgullosos de formar part d’un projecte que ofereix productes frescos, ecològics, de proximitat i amb els màxims estàndards de qualitat. Consensuem els cultius a l’inici de cada temporada i mantenim un contacte permanent per aconseguir que les verdures arribin al consumidor fresques i en les màximes condicions de qualitat i de sabor. Quan entra una comanda es reorganitzen les tasques perquè l’endemà, a primera hora del matí, la mercaderia arribi a la seva destinació”.

Verdures de temporada

El calendari de cultiu està estructurat de tal manera que poden oferir un producte constant mentre dura la temporada. “Una de les característiques diferencials dels cultius ecològics és que es desenvolupen al seu ritme, respectant els cicles naturals i absorbint lentament els nutrients que els aporta el terreny. Això els confereix un gust i una olor autèntics i intensos. No volem que el producte vagi ràpid a créixer. Cada verdura té el seu temps”.
 • Kale: aquesta varietat de col és un superaliment consolidat pel seu poder antioxidant i l’alt contingut en minerals i vitamines C i K. Descobreix-ne la tècnica de cuina i prepara una amanida de kale, azukisi quinoa.
 • Carxofa: és la reina de les verdures i una de les que conté més fibra, per la qual cosa és molt diürètica i desintoxicant. Gaudeix d’unes delicioses llenties amb carxofes.
 • Coliflor, coliflor verda i romanesco: una de les particularitats que s’ha de destacar d’aquestes tres cols ecològiques és que quan es cuinen no desprenen l’olor desagradable de les que no provenen de cultius ecològics. Descobreix-ne tots els beneficis i com les pots cuinar.
 • Enciam: les varietats meravella, fulla de roure verd, fulla de roure vermell i batàvia són la base de les amanides més versàtils i nutritives. Descobreix les diferències entre un enciam ecològic i un de no ecològica.
 • Bledes: tenen un gust característic, aporten vitamines i minerals com ferro, potassi i magnesi.

Gestió sostenible del camp

 • Llavors ecològiques: únicament treballen amb llavors i plantes certificades com a ecològiques, i als camps de cultius i a tot l’entorn no hi entra cap plaguicida ni adob químic, no ecològic o sintètic.
 • Equilibri mediambiental: el reg és per aspersió i degotador, cosa que suposa un estalvi en el consum d’aigua, nutrients i energia. I per a la cobertura del sòl destinada al control de males herbes i estalvi d’aigua es fan servir materials biodegradables que no generen cap tipus de residu i es reincorporen al medi. Igualment, l’heterogeneïtat dels cultius serveix de refugi i aliment per a moltes espècies, especialment d’ocells.
 • Adobs de proximitat: els adobs que s’utilitzen són tots orgànics i de proximitat. I com que la venda també és de proximitat i a mitjana escala, la petjada de carboni és molt baixa, perquè a més el producte recorre pocs quilòmetres i ho fa en transports agrupats.
 • Flora i fauna en equilibri: la finca La Vall està envoltada d’un hàbitat de bosc mediterrani amb moltes ratapinyades i ocells petits que mantenen a ratlla les poblacions d’erugues i caragols. El riu dona lloc a un bosc de ribera poblat de fauna molt diversa que fa l’ecosistema més complex i, per tant, més preparat per reconduir qualsevol desequilibri que hi aparegui.
 • Plantes sanes i resistents: quan les plantes es desenvolupen dins del seu equilibri natural (sense creixements forçats), amb una rotació adequada de cultius i estan sanes, generen una elevada resistència a les plagues i malalties.

Contingut relacionat

 • Companys de viatge

Masia Moliner – Companys de viatge

Masia Moliner és una finca ubicada a Castellví de la...

 • Companys de viatge

L’horta de la Carme – Companys de viatje

L’horta de la Carme està situat a Camarles, Tarragona. Allà...

 • Companys de viatge

Herbes de Can Riera – Companys de viatge

Herbes de Can Riera és un dels nostres companys de...