Consells

Flexitarianisme

La nova tendència de menjar sa respon al nom de flexitarianisme i consisteix en una alimentació basada en una dieta vegetariana però que inclou un consum ocasional i excepcional de productes d’origen animal. La paraula flexitarianisme deriva de l’anglès flexitarian, i prové de la unió dels termes flexible i vegetarià. Es refereix a les persones que segueixen una dieta vegetariana, però que ocasionalment consumeixen peix, ous o carn. Un enfocament poc rígid seguit per aquells que són vegetarians en un 80% i que busquen menjar d’una manera més equilibrada sense privar-se dels beneficis de cada categoria d’aliments. Aquest enfocament també resulta atractiu a una gran part de la població que ja està sensibilitzada davant les conseqüències de l’abús de la proteïna animal i en vol reduir el consum.

Flexitarianisme

Avantatges de la dieta flexitariana

 • Millora la salut: ofereix respostes a diversos problemes de salut, ja que l’excés de productes carnis es relaciona amb l’obesitat, el colesterol i les malalties cardiovasculars. És obvi que el món vegetal té beneficis per a la salut i l’objectiu global és trobar l’equilibri alimentari.
 • Ajuda l’economia familiar: influeix positivament en les despeses del consumir, ja que el fet de menjar altres fonts de proteïna animal (com els ous) i més proteïna vegetal (llegums, soja i derivats, fruits secs, cereals integrals) permet estalviar diners.
 • Facilita la recuperació del medi ambient: la reducció del consum de carn influeix positivament en el medi ambient. Segons les Nacions Unides, la ramaderia és responsable del 18% de les emisions de gasos d’efecte hivernacle (més que tots els vehicles del món junts), del 70% de la deforestació i del 70% de les extraccions d’aigua a nivell mundial. Per exemple, només es necessita 1 tona d’aigua per obtenir 1 kg de gra, però són necessàries 16 tones d’aigua per aconseguir la mateixa quantitat de carn.
 • Respecta els animals: procurar el benestar dels animals i evitar-ne el sofriment és un fet que es dóna per descomptat en tots els àmbits de la producció ecològica.

Aliments recomanats

 • Proteïnes de qualitat: la carn vermella només es consumeix de tant en tant i cal buscar les proteïnes animals en altres fonts, com el peix, els ous i la carn blanca.
 • Fruites i verdures de l’estació: sempre cal buscar les de temporada, i per descomptat han de ser sempre de proximitat.
 • Cereals i llegums, un duet inseparable: és recomanable combinar els dos grups d’aliments dins el mateix àpat amb l’objectiu d’oferir una alternativa real a la proteïna animal. Gràcies a aquesta combinació es reuneixen tots els aminoàcids essencials i s’obtenen proteïnes d’alt valor biològic.
 • Farines sense refinar i productes integrals: el sucre, el pa i les farines s’han de consumir sense refinar i sempre cal inclinar-se pel cereal integral, que és més vital i complet.
 • No als greixos saturats: una altra de les principals propostes de flexitarianisme és la limitació dels greixos saturats (especialment la carn vermella i la mantega).
Inspira’t amb la nostra proposta de receptes saludables.

Contingut relacionat

 • Consells

Flexitarià

Menú flexitarià confeccionat per la dietista i experta en nutrició...

 • Consells

Dieta antiedat

L'alimentació diària té una influència decisiva en l'organisme i si...