Diccionari d'aliments

Novembre, el mes de les fruites i verdures amb vitamina C

La vitamina C és l’estrella de la temporada, ja que el seu paper és clau a l’hora d’afrontar i prevenir grips i refredats. Un cop més, la natura ens dona el que necessitem i és en aquesta època quan ofereix una gran varietat de fruites i verdures de novembre riques en aquest preuat nutrient: taronges, palo santos, ravenets…

Fruites i verdures de novembre - Veritas

Fruites i verdures de novembre

Ja som de ple a la tardor, es comença a notar la baixada de les temperatures i arriba el moment de reforçar el sistema immunitari amb els nutrients de les fruites i verdures pròpies de l’estació. Si bé és cert que els aliments no curen els refredats, sí que ajuden a prevenir-los. Per això, tria sempre aquells que incrementen les defenses per la seva riquesa en vitamines (A, C, D i E) i minerals (zinc i seleni). Tria sempre fruites i verdures de temporada, ecològiques i de proximitat; si ho fas així, no sols t’alimentaràs de manera sana i equilibrada, sinó que també contribuiràs a un món més sostenible.

Taronges i palo santos

Aquest mes ve carregat de vitamina C, el nutrient antioxidant per excel·lència. Aquesta vitamina incrementa les cèl·lules immunitàries i modula la resposta de l’organisme enfront de substàncies externes, a més d’ajudar a absorbir el ferro no hemo, el que aporten vegetals i llegums. Es troba a les taronges, els palo santos, els ravenets, els porros, les coliflors…, però recorda que la seva activitat disminueix amb la calor, per la qual cosa és aconsellable consumir els vegetals majoritàriament crus.

Ravenets, porros i xiitakes

Un altre nutrient important és el potassi, de reconegut efecte diürètic i que resulta necessari per regular l’equilibri de líquids de les cèl·lules i eliminar les substàncies tòxiques. Algunes de les seves principals fonts són els ravenets, els porros, l’api, l’alvocat i els xiitakes. Per depurar l’organisme són igualment útils els compostos de sofre, que es troben en la coliflor, els raves i el porro.

Per la seva part, la fibra –naturalment present en fruites i verdures– permet un correcte funcionament del tracte digestiu, regula el trànsit intestinal i, a vegades, cuida i repara la flora intestinal, com és el cas de les pectines de la poma i els xiitakes.

Text d’Anna Torelló, nutricionista, dietista i impulsora del perfil d’Instagram @thehappyavocadooo.

Troba totes les fruites i verdures de novembre a la botiga online de Veritas.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Amanida de llenties i xiitakes amb amaniment de miso

Les llenties dupuy es caracteritzen per un gust lleugerament dolç...

  • Diccionari d'aliments

Els cítrics ecològics aporten un 20% més de vitamina C – Estudis

Taronges, mandarines, llimones, aranges… Els cítrics ecològics aporten fins a...

  • Diccionari d'aliments

Octubre, el mes de les fruites i verdures antioxidants

Bròcoli, bleda, col llombarda, moniato, xirimoia, magrana, mandarina, poma golden…...