Avui entrevistem Ramon Garulo, el nostre company de viatge a Barbens, Lleida, que ens serveix unes pomes boníssimes. La seva polpa dolça, sucosa, cruixent i aromàtica les converteix en una delícia per al paladar, i gràcies al cultiu ecològic aporten una gran quantitat de nutrients molt beneficiosos.
Garulo – Companys de viatge
Nascut en una família de pagesos, Ramon Garulo va estudiar enginyeria agrònoma i al cap d’un temps va decidir fer producció ecològica de pomes, peres i fruites d’os, com la nectarina i el paraguaià. “M’agrada molt l’entomologia, sóc un apassionat dels insectes, i el respecte al medi i la sostenibilitat són part fonamental de la meva filosofia de vida. Aquests van ser els motiues que em van empènyer a començar a fer producció ecològica l’any 2003″. Poc després va contactar amb Veritas i ràpidament es va establir una connexió especial. “Jo ja coneixia les botigues i compartia la seva filosofia. Junts planifiquem la temporada i decidim les varietats i quantitats de fruita que treballem”.
“Des del primer dia, el nostre objectiu ha estat produir fruita de qualitat tot millorant la biodiversitat i salvaguardant l’entorn natural de les nostres terres. El cultiu ecològic es basa en plantejaments de sostenibilitat i no es redueix a eliminar els fertilitzanrs i els pesticides, sinó que necessita un maneig de sòl i entorn correctes. Les pomes i les peres estan considerades aliments quasi medicinals, i com que la recomanació principal sempre és que es mengin amb pela, només el conreu ecològic garanteix que la peça es pot menjar completa sense pesticides”, explica Garulo.
En la seva finca fan un cultiu com el d’abans i recol·lecten quan cadascuna de les peces arriba al seu punt òptim de maduració, sense utilitzar cap tipus de químics. A més, tot el perímetre està envoltat d’unes franges de seguretat per evitar la possible contaminació ambiental de les finques veïnes que fan cultiu no ecològic. Els fruits s’agafen a mà en el moment just seguint uns paràmetres concrets. “Analitzem el sucre, la fermesa i l’índex de maduració, per només oferir peces d’alta qualitat amb les millors qualitats organolèptiques i nutricionals. I per aconseguir-ho vam passar fins a 5 vegades per cada arbre per assegurar que cada peça s’agafa en el seu punt ópimo de maduració “.
Durant els mesos freds i, un cop acabada la campanya es realitza la poda dels arbres, una activitat que s’ha de fer quan l’arbre no té fulles. Amb els raigs de sol de la primavera, els brots de les fulles es despleguen i les flors comencen a créixer en les puntes de les branques. Comença llavors el procés de pol·linització que culmina amb l’aparició dels primers fruits. Durant l’estiu, els fruits creixen i gradualment van canviant de color. A finals d’agost comencen a madurar i just abans de la collita arriben al lloc ideal d’dolçor.
Varietats de pomes
Es tracta d’una fruita ideal per prendre a qualsevol hora i encaixa en tot tipus de dietes gràcies a la baixa aportació calòrica i la seva riquesa en fibra, antioxidants, vitamines i minerals. La cultura popular diu que si es pren en dejuni és un poderós depuratiu natural.
Golden: és una fruita de pell suau i color groc brillant. La seva polpa és molt saborosa per la seva riquesa en sucre i és una de les varietats més consumides. És ideal per elaborar compotes o purés infantils, encara que també es menja fresca, pelada o amb pell. També s’utilitza per fer sucs o pastissos.
Royal gala: aquesta varietat té la pell brillant i amb estries vermelles o ataronjades sobre un fons de color groc verdós. Petita i irregular, la seva polpa és dolá, tendra, cruixent i consistent. Gràcies a la seva aroma i excel·lent sabor, en recomanem el consum en cru.
Fuji: molt popular al Japó, el tret més característic és la seva polpa densa i cruixent. Té una durada més llarga perquè l’època de recollida és tardana. De color groc i vermell, és molt atractiva visualment. Es consumeix en fresc, en compota, cuinada i rostida.
Red delicious: la seva pell és d’un suau vermell fosc, encara que de vegades es presenta en bandes sobres fons groc. Té una forma lleugerament allargada i la polpa és blanca, suau i sucosa. La pots prendre en cru, rostida i en compota.
La finca La Vall està situada a Benifallet, Tarragona. Cada...
Companys de viatge
Masia Moliner – Companys de viatge
Masia Moliner és una finca ubicada a Castellví de la...
Companys de viatge
Cal Pinela – Companys de viatge
Cal Pinela és una finca situada a Alguaire, Lleida, dedicada al cultiu...
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.