Diccionari d'aliments

Gener, el mes per depurar l’organisme i guanyar energia

Després dels excessos de Nadal, és essencial prioritzar el consum de fruites i verdures de gener, sobretot aquelles que són riques en fibra o les que tenen efecte diürètic, per millorar així el trànsit intestinal i eliminar líquids i toxines.

Fruites i verdures de gener - Calendari - Veritas

Fruites i verdures de gener

Els calçots, les carxofes i la coliflor són una opció ideal, ja que aporten potassi i fibra. A més, les carxofes tenen altres propietats meravelloses, com la de protegir el fetge, que pot estar una mica saturat després de les festes; el principi actiu d’aquesta verdura amarga és la cinarina, que afavoreix la funció biliar ajudant a la digestió dels greixos. Igualment, és molt rica en fibra i, per tant, una gran aliada contra el restrenyiment.

La vitamina C millora l’absorció del ferro

Si hi ha un nutrient que destaca per les seves qualitats antioxidants, aquest és la vitamina C. Aquest mes ens la porten:

  • Els gerds
  • El kiwi,
  • La taronja
  • La coliflor
  • La carbassa

La seva ingesta ajuda a incrementar les cèl·lules immunitàries i modula la resposta de l’organisme enfront de substàncies externes. I, com que és un potent antioxidant, ajuda a absorbir el ferro no hemo, el que es troba en vegetals i llegums; no obstant això, recorda que la seva activitat disminueix amb l’escalfor, per la qual cosa en lloc de bullir la coliflor i la carbassa és aconsellable ratllar-les i saltar-les lleugerament.

¿Sabies que les propietats de les fruites i les verdures poden variar segons el punt de maduració?

És un fet que les propietats varien segons el punt de maduració, i el plàtan n’és un clar exemple. Quan és verd és ric en midó resistent –una fracció del midó que arriba intacta a l’intestí gros, on alimenta el creixement dels bacteris bons i afavoreix la digestió–, cosa que disminueix la càrrega glucèmica de l’aliment, i s’incrementa la sensació de sacietat ; així mateix, hi ha un control més gran de la glucosa en sang perquè la fibra retarda l’absorció del sucre i té efecte prebiòtic.

En canvi, un plàtan madur té una concentració més alta de sucres i menys fibra, per la qual cosa la seva càrrega glucèmica és més gran, a causa del contingut més elevat en fructosa, i es digereix més ràpidament, cosa que provoca que la sensació de gana aparegui abans.

Troba totes les fruites i verdures de novembre a la botiga online de Veritas.

Text d’Anna Torelló, nutricionista, dietista i impulsora del perfil d’Instagram @thehappyavocadooo.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Octubre, el mes de les fruites i verdures antioxidants

Bròcoli, bleda, col llombarda, moniato, xirimoia, magrana, mandarina, poma golden…...

  • Diccionari d'aliments

Novembre, el mes de les fruites i verdures amb vitamina C

La vitamina C és l’estrella de la temporada, ja que...

  • Diccionari d'aliments

Desembre, el mes de les fruites i verdures per reforçar les defenses

Amb l’hivern a les portes, el fred es fa notar...