Consells

Higiene íntima ecològica i sostenible

Sabies que les compreses, els tampons i els protectors íntims no ecològics estan fets, majoritàriament, de plàstic i altres compostos químics tòxics, com clor o derivats del petroli? L’alternativa és una higiene íntima ecològica i sostenible, que respecta la salut i el planeta i s’elabora amb matèries primeres 100% naturals i biodegradables.

Higiene íntima ecològica i sostenible - Veritas

Les dones tenen la regla uns 38 anys de mitjana i cadascuna pot arribar a utilitzar fins a 20.000 productes d’higiene femenina. D’aquí la importància de saber de què estan fets, tant des del punt de vista de la salut, ja que són moltíssimes les hores que estan en contacte amb el cos, com de l’impacte que tenen en el medi ambient.

Els no ecològics se solen fabricar amb plàstics, fibres sintètiques, perfums, polímers absorbents químics, cotó blanquejat amb clor, etc., i el seu ús continuat pot causar irritacions i, fins i tot, a conseqüència de la falta de transpiració, crear un microclima de calor i humitat, ideal per a la proliferació de bacteris i fongs.

  • 20.000 milions de productes d’higiene menstrual es llencen anualment a les escombraries.
  • 300 anys són necessaris perquè es biodegradi una compresa no ecològica feta amb un 90% de plàstic.
  • 6 mesos és el que triga a desaparèixer un tampó no ecològic i centenars d’anys el seu aplicador de plàstic.

Higiene íntima ecològica i sostenible

Compreses d’un sol ús

El nucli absorbent de les ecològiques és de cotó ecològic i estan lliures de perfums i absorbents químics.

En canvi, les no ecològiques estan fetes amb una pasta de cel·lulosa marró blanquejada amb clor, mitjançant un tractament que desprèn dioxines, que s’acumulen als teixits i s’associen a alteracions hormonals, endocrines i immunològiques, igual que passa amb les substàncies utilitzades com plastificants (bisfenol A), el polietilè (PET), els colorants artificials i els adhesius que solen incloure les làmines i nuclis de les compreses.

Compreses de tela

Còmodes, suaus, transpirables i reutilitzables, tenen una capa waterproof i es fan servir com les d’un sol ús, tot i que el seu temps de vida útil és entorn dels tres anys. N’hi ha de diferents mides.

Tampons

Els ecològics estan lliures de viscosa o raió, una substància que pot afavorir l’aparició de la síndrome del xoc tòxic si el tampó no té vel de seguretat. Gràcies al cotço pur, retenen el fluix mentre permeten el pas de l’aire a través de les seves fibres sense alterar la mucosa vaginal. El seu aplicador és de cartró 100% biodegradable, el cordó està totalment cosit al nucli absorbent i aquest últim està embolicat en un vel especial de seguretat per impedir que les fibres quedin adherides a l’interior quan s’extreu.

En els no ecològics no només l’aplicador és de plàstic, sinó que molts incorporen fragments d’aquest material a la part absorbent i, en alguns casos, el fil és de polièster o polipropilè.

Protectors íntims

Són biodegradables i compostables, i en destaca l’entrellaçat del cotó que impedeix que les fibres s’enganxin a la pell. En tenim d’ús diari, mida ultra, adaptables i de mida intermèdia, per si cal més absorció.

Copa menstrual

Una opció que guanya adeptes cada dia, ja que és hipoal·lergògena, no genera residus i es pot utilitzar fins a deu anys. No absorbeix la sang, sinó que la recull fins que s’extreu i es buida. Fabricada amb TPE de grau mèdic, sense silicona ni làtex BPA, està disponible en diverses talles, segons l’edat i si s’han tingut fills o no per part vaginal.

Gel íntim

Gràcies als seus ingredients naturals i extractes ecològics, és apte per a les pells més sensibles. L’extracte de calèndula li atorga propietats antiinflamatòries i el de nabius és responsable de les seves qualitats calmants.

Pots trobar tots els productes a la botiga online de Veritas.

Visc la regla, sóc poderosa

Veritas i Masmi volem canviar la manera en què pensem, ens preocupem i parlem de la menstruació. I per aconseguir-ho hem iniciat junts el moviment “Visc la regla, sóc poderosa”. Aquest projecte té per objectiu crear consciència, celebrar l’empoderament de la menstruació i proporcionar una atenció més natural i sostenible durant aquest període. Aposta per una higiene íntima ecològica i sostenible!

Contingut relacionat

  • Consells

Visc la regla, soc poderosa

El moviment "Visc la regla, soc poderosa" l'ajuda a descobrir...

  • Consells

Masmi – Companys de viatge

Des de les seves instal·lacions en una antiga colònia tèxtil...

  • Consells

Una compresa no ecològica feta amb un 90% de plàstic tarda 300 anys a biodegradar-se

Per què has de fer servir una compresa o un...

  • Consells

L’etiqueta d’una compresa ecològica

La compresa és un producte d'ús quotidià, que ha d'evitar...