Horta de Santa Clara – Companys de viatge

Els patés ecològics Horta de Santa Clara s’elaboren a mà amb verdures i hortalisses fresques acabades de collir de l’hort i són el resultat d’un projecte agrosocial que dona feina a persones en risc d’exclusió social.

Horta de Santa Clara

Prenem el nom del monestir on s’elaboren, als jardins del qual es conreen les verdures i hortalisses que són els principals ingredients d’un producte excepcional. “Donem molta importància a la matèria primera i elaborem el paté inmediatament després de la recol·lecció perquè l’objectiu és que el vegetal estigui tan fresc com sigui possible quan fem la conserva”, explica Ana Viñas, responsable de l’obrador, situat a l’antiga cuina de les monges i on sembla que el temps s’hagi aturat. A excepció d’una batedora i un autoclau per esterilitzar, el procediment és totalment manual: recollim la verdura a mà, la rentem, la tallem… i l’envasem amb una mànega de pastisseria. Fins i tot posem nosaltres mateixos les etiquetes i l’embalatge de cartró”.

La cocció és igualment tradicional, ja que les verdures es cuinen al forn i/o al vapor per preservar-ne intactes el gust i els nutrients. “No hi afegim cap additiu ni conservants ni aromes artificials (tan sols unes gotes de llimona com a conservant natural) i per a nosaltres la sostenibilitat és essencial: els envasos de vidre preserven tot el sabor i són respectuosos amb el medi ambient; gràcies a la toració de cultius i les tanques d’arbustos i flors es manté la biodiversitat, i hem reduït dràsticament l’ús de plàstics al camp gràcies al reg per solcs, sense canonades de degotadors o aspersors”.

Horta de Santa Clara - Compañeros de viaje - Veritas

Una història particular

El projecte agrosocial Horta de Santa Clara s’engloba dins de les activitats del Centre Especial de Treball Mansol Projectes, una entitat amb més de 20 anys d’experiència en la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i afectades per alguna discapacitat física. No obstant això, l’origen del projecte és molt singular, ja que va néixer gràcies a la donació del monestir de Santa Clara per part de les germanes clarisses de Fortià (Girona). El seu desig era que el monestir (juntament amb els jardins i terrenys) tingués un ús social i així ho explica Josep Maria Lluch, director adjunt de la Fundació Acollida i Esperança i un dels principals artífexs de l’acord inicial, juntament amb el pare franciscà Josep Costa: “vam rebre la proposta de les religioses i l’entesa va ser immediata perquè totes les parts volíem el mateix: produir verdures i hortalisses ecològiques amb un respecte absolut per l’entorn per generar i consolidar llocs de treball per a persones amb discapacitat”.

Al principi només comercialitzaven verdures i hortalisses fresques, però aviat van decidir incorporar patés i confitures vegetals. “Estem profundament agraïts a Veritas pel seu suport en el procés de desenvolupament de la nostra línia de patés; junts hem optimitzat el producte, els envasos i el disseny de les etiquetes… Ha estat una tasca d’equip i el resultat no pot ser millor”, apunta Ana Viñas.

Horta de santa clara - Companys de viatge - Veritas

Patés vegetals ecològics

Sense gluten, sense lactosa, sense sucres afegits i aptes per a vegans, els patés Horta de Santa Clara estan certificats pel CCPAE i tenen un percentatge molt elevat de verdures i tot just un toc d’oli d’oliva verge extra, llimona, espècies i sal.

Una veritable delicatessen molt allunyada dels patés industrials, que contenen additius i potenciadors de gust no exempts de riscos, com nitrit de sodi (E-250) i glutamat monosòdic (E-621).

Patés ecològics Horta de Santa clara - Companys de viatge - Veritas

Tots són excel·lents per dipejar, untar en torrades o acompanyar qualsevol plat, des de pastes o arrossos fins a amanides o carn, peix o verdura a la planxa. L’Ana ens proposa algunes idees específiques per a cada varietat:

  • Paté de calçots: conté un 96% de calçots i la meva combinació preferida és una torrada amb paté de calçots i salsa romesco per damunt igualment, és un substitut perfecte de la ceba sofregida com a base de qualsevol plat com ara arrossos, estofats o guisats.
  • Paté de carxofa: és molt ric en fibra i posseeix un 91% de carxofa. Solc servir-lo com a barqueta amb una anxova per damunt i decorat amb daus de tomàquet fresc i també es pot combinar amb vieires.
  • Paté d’albergínia: el fem amb un 93% d’albergínia negra i és ideal per acompanyat un peix al vapor. Si s’afegeix a un parmentier de patata s’aconsegueix una guarnició molt saborosa i diferent.
  • Paté de pebrot: té un color meravellós gràcies al seu 83% de pebrot vermell. La seva millor parella és, sens dubte, la brandada de bacallà i uns brins de cibulet; tot i que és deliciós servit amb una mica de crema de fromatge (feta amb mascarope i formatge de cabra) i topping d’olives negres”.

Coneix la resta dels nostres companys de viatge.