Consells

Intestí permeable, què és i com millorar-ho?

Quan l’intestí es torna anormalment porós, toxines, bacteris i substàncies no digerides penetren en el torrent sanguini, cosa que pot desencadenar una resposta inflamatòria en el cos. Es tracta de l’anomenada síndrome de l’intestí permeable i es pot prevenir amb una alimentació equilibrada i un estil de vida saludable.

Intestí permeable, què és i com millorar-ho? - Consells - Regenera i Veritas

L’intestí exerceix un paper essencial en la digestió i l’absorció de nutrients, així com en la protecció de l’organisme contra substàncies nocives. Està compost per l’intestí prim i l’intestí gros: el primer descompon els aliments amb enzims digestius, cosa que permet que els nutrients passin al torrent sanguini a través de petits porus a la seva paret; mentre que el segon absorbeix aigua i sals minerals, forma i elimina la femta, i allotja una comunitat de bacteris beneficiosos anomenada microbiota intestinal, que és crucial per a la digestió i la protecció immunològica.

La paret intestinal actua com una barrera selectiva, permetent el pas de substàncies beneficioses i bloquejant les perjudicials, cosa que s’aconsegueix gràcies a unions estretes entre les cèl·lules de la paret intestinal, les quals en regulen la permeabilitat. Quan la mucosa intestinal es torna més permeable del normal, apareix la síndrome de l’intestí permeable, que desencadena una resposta inflamatòria i provoca diversos problemes de salut.

Factors de risc

Mala alimentació, falta de son, exposició a toxines, consum excessiu de medicaments perjudicials per al sistema digestiu, infeccions intestinals, malalties inflamatòries/autoimmunitàries i desequilibris en la microbiota són els principals motius que contribueixen al desenvolupament de la permeabilitat intestinal. Aquests desencadenants poden causar problemes de salut com ara al·lèrgies, malalties autoimmunitàries, trastorns digestius o fatiga crònica, entre d’altres.

Menú antiinflamatori

Símptomes d’alerta

Els indicadors més comuns inclouen inflor, gasos, diarrea, restrenyiment, dolor abdominal, fatiga, mal de cap, problemes inflamatoris de la pell, dolors articulars i/o musculars, al·lèrgies o intoleràncies alimentàries i deficiències nutricionals. La prevenció és clau i s’aconsegueix mantenint una bona salut digestiva i general. Això implica seguir una dieta equilibrada, rica en fibra i baixa en aliments processats i sucres refinats, a més de gestionar l’estrès i fer exercici regularment.

Text escrit per l’equip de Regenera.

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí!

Contingut relacionat

  • Consells

Butirat: què és, quina és la seva funció i com obtenir-lo

Sabies que el butirat és un greix que es produeix...

  • Consells

¿Què pots menjar durant la regla?

La influència de la dieta en el cicle menstrual és...

  • Consells

Batut de remolatxa amb kombutxa

El batut de remolatxa amb kombutxa pot fer-se amb altres fruites o...