Tècniques de cuina

Kale – Tècniques de cuina

El protagonisme de la col kale en la gastronomia saludable és indiscutible. Posseeix un alt percentatge en proteïnes i les seves fulles són un autèntic concentrat de vitamines i minerals. Incorporar-les a les teves receptes és molt fàcil.

Pertany a la família de les cols, de fulles verdes i carnoses, i es cull durant els mesos d’hivern, ja que el clima fred millora la seva qualitat.

Abans de comprar-la, tingues present que n’hi ha diferents varietats, cosa que t’ofereix la possibilitat de poder triar la que més s’adapti a les teves receptes:

  • La curly kale és la varietat més coneguda, de color verd i amb les fulles arrissades, té un paladar dolç i suau.
  • Les fulles de la lacinato kale són estretes i altes i de color verd fosc.
  • La redbord kale és una mica més dura que la primera i crida l’atenció la seva tonalitat lila.

5 formes diferents de menjar kale

La xef Mireia Anglada et mostra com utilitzar-la per a preparar xips i amanida, entre altres menjars:

Sucs Detox de kale

Qualsevol de les varietats és ideal per elaborar un suc nutritiu i alcalinitzant al qual pots afegir altres vegetals, per exemple: api, cogombre i poma.

Xips al forn

Les fulles de curly kale són ideals perquè com que tenen poca aigua es deshidraten amb més facilitat. Estén-les en una safata de forn, rega-les amb oli d’oliva i enforna-les a 180-200 °C durant uns minuts fins que cruixin. Una idea per potenciar el gust de l’snack és afegir-hi formatge o altres ingredients, tant salats com dolços; i si les vols caramel·litzar és recomanable utilitzar melassa, perquè queden més cruixents.

Saltades, fregides i en amanida

Un bon consell és macerar les fulles. Per exemple, si les deixes en una vinagreta durant alguns minuts es trenca la seva duresa i queden espectaculars en amanida. També són ideals per a saltats curts amb altres verdures, o simplement per gaudir-les fregides.

Sopes i guisats

En aquest cas, la varietat ideal és la lacinato kale, ja que en cru resulta molt dura al paladar. S’ha de cuinar com els espinacs o les bledes i s’aconsella afegir sal a la cocció, perquè no es perdi la clorofil·la, i no guisar-la gaires minuts, els justos per trencar la fibra i que sigui més digestible. Recorda que com més llarga és la cocció, més nutrients es perden, i que la majoria de vitamines que conté són liposolubles: per tant, no les coguis més de cinc minuts i fes-ho en aigua de bona qualitat per poder-la reutilitzar després.

Salses de kale tipus pesto

Les fulles escaldades i fredes són excel·lents per elaborar salses tipus pesto i acompanyar arrossos o pastes. Saltades amb una mica d’all queden excepcionals per servir amb carn i si se salten amb oli de coco són la millor guarnició de qualsevol peix.

I, pots utilitzar-la com a base de salses. T’animem a preparar aquesta recepta d’hamburgueses de llentia amb salsa de kale.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Gingebre – Tècniques de cuina

Gingebre, una arrel estupenda per prevenir i combatre refredats. Gingebre...

  • Tècniques de cuina

Alga wakame – Tècniques de cuina

L'alga wakame té propietats depuratives, sobretot és ideal per eliminar...

  • Tècniques de cuina

Hamburguesa de llenties amb salsa de kale

Hamburguesa de llenties amb salsa de kale, una recepta recomanada...