Consells

La boca diu molt de tu

La boca és la porta d’entrada al sistema digestiu i reflecteix els senyals que ens indiquen l’estat de l’estómac i els intestins. La medicina oriental relaciona l’aspecte de la boca i els llavis amb diferents alteracions i desequilibris, oferint claus per revertir la situació. La boca diu molt de tu - Veritas L’ample de la boca equival a la distància entre les pupil·les dels ulls. Quan els extrems sobresurten estem parlant d’una boca ampla, i això revela un tracte intestinal expandit i dilatat, és a dir, més yin. Aquestes persones tendeixen a tenir problemes digestius i si els llavis estan humits amb freqüència és indicatiu de diarrea crònica, mentre que si estan permanentment secs és senyal de restrenyiment. El remei és reduir el sucre i els productes ensucrats, els sucs de fruita, els refrescos i les begudes molt fredes.

La boca…

  • Boca tancada: si està tancada de forma natural, excepte per parlar o riure, assenyala generalment un sistema nerviós sòlid i un estat digestiu i respiratori normal. Ara bé, si la veiem excessivament tancada i anormalment tirant és signe de desordres en el fetge, la vesícula biliar o els ronyons, a causa d’un excessiu consum de sal, carn, ous, etc.
  • Boca fluixa: si està habitualment oberta i amb el llavi superior caigut, es relaciona amb alteracions de les funcions digestiva, respiratòria i excretora, a causa d’una ingesta desmesurada de verdura crua, fruita, sucre, refrescos ensucrats i medicaments. La medicina oriental recomana fer una dieta amb pocs aliments de tipus expansiu (sucre, fruita tropical, refrescos dolços i amb additius, làctics ensucrats, medicaments), no menjar en excés, escollir coccions més llargues y consumir més cereals integrals, algues, sal de sèsam i sopes de miso, que tonifiquen el sistema digestiu.

El llavi…

  • Llavi superior inflat: el llavi superior revela l’estat de l’estómac i també indica la força de la gana. Si està inflat de forma permanent es relaciona amb debilitat estomacal.
  • Perfil ben definit: uns llavis clarament delimitats són el resultat d’un volum adequat de menjar i beguda, i mostren un estat saludable del sistema digestiu. En canvi, una vora indefinida és el resultat d’una ingestió excessiva de menjar i beguda, demostrant la debilitat de les funcions digestiva i excretora.
  • Taques de diversos colors: les blanques suggereixen mala circulació i les fosques o de color violaci adverteixen ulceració i estancament de la sang en el sistema digestiu. Per solucionar-ho, s’aconsella una dieta neta a força de cereals, verdura, llegums i proteïna vegetal, que s’haurà de combinar amb exercici regular i estiraments del sector mitjà del cos.
  • Crostes en els extrems: adverteixen de l’existència de problemes digestius deguts a una abundància de proteïnes animals, productes oliosos i greixos en l’alimentació. Si són de color groguenc la causa és la secreció anormal de bilis per part del fetge i la vesícula biliar, pel consum desmesurat de greixos saturats procedents de carn, ous, formatge, peix gras i marisc.

Contingut relacionat

  • Consells

Descobreix què diuen les celles de la teva personalitat

Descobreix què diuen les celles de la teva personalitat segons...

  • Consells

El teu rostre parla de tu

El refranyer no s'equivoca: la cara és el mirall de...

  • Consells

Pautes per millorar la teva digestió

Pautes per millorar la teva digestió, afavorint al sistema digestiu...