Consells

La constitució que tens t’indica què has de menjar

La constitució de les persones ve determinada per l’herència genètica i no canvia al llarg de la vida. Segons el diagnòstic oriental hi ha dos tipus de constitució: la yin, que veiem en persones primes, fràgils i de línies allargades, i la yang, de cos més robust, ossada gran i aspecte més quadrat.  

La constitució yin

El rostre yin sol ser estret i en forma de llàgrima invertida: ample a la zona del front i estret a la barbeta. De pell pàl·lida i pòmuls poc pronunciats, els ulls són més aviat grossos i les celles arrodonides i separades. El nas, el pont i les fosses són estrets i la boca és moderadament ampla i de llavis més aviat pàl·lids. En general, les persones yin tenen una circulació sanguínia pobra, per la qual cosa solen tenir el metabolisme fred i no els agrada l’hivern. Tenen un cos prim i de vegades fràgil, els costa el treball físic dur, els agrada ficar-se al llit tard i, com que tenen un son lleuger, necessiten un temps per adormir-se. Quant al caràcter, el diagnòstic oriental ens diu que tenen una disposició refinada, una veu suau i un comportament amable en general. Són molt sensibles (sobretot davant les seves pròpies emocions) i, encara que solen ser persones molt emotives, tenen certa dificultat per expressar els sentiments. Segurament per això són tímides i ocasionalment es tanquen en si mateixes, de manera que tendeixen a ser introvertides. A més, tenen una gran intuïció. Les persones yin no tenen gaire gana, però per norma prefereixen els aliments dolços i més lleugers, i generalment tenen una digestió feble. A més, han de vigilar la salut perquè tenen una complexió fràgil i la seva inclinació pels aliments suculents o dolços pot provocar trastorns digestius i malalties de la melsa, el sistema limfàtic i els ronyons. Amb l’objectiu d’aconseguir l’equilibri, la seva alimentació s’ha de basar en cerealsverduresllegums, peix, algues, i consumir fruita a l’hivern de manera moderada. És imprescindible que controlin els dolços, les begudes ensucrades i l’alcohol.  

La constitució yang

El rostre de les persones yang és habitualment entre rodó i quadrat, amb una mandíbula ampla, cosa que dona aparença de força. Pel que fa a la tonalitat de la pell, tendeix a ser vermellosa, igual que els llavis, que també són foscos i carnosos. Generalment, el nas sol ser ampli i els ulls més aviat petits, emmarcats per unes celles molt poblades. Així mateix, les persones yang tenen la veu enèrgica. Són molt emotives, no tenen problemes per manifestar els sentiments, siguin d’amor o de ràbia, i tenen una gran facilitat per convertir-se en addictes a la feina. No sempre destaquen per la seva gran sensibilitat. Solen anar al gra i eviten la diplomàcia. De fet, sovint són brusques i imperioses. Per això, els convé practicar activitats tranquil·les com la meditació, la jardineria o el ioga. Pel que fa al descans, segueixen els cicles de la naturalesa: se’n van al llit aviat, dormen profundament, es desperten amb la sortida del sol, comencen a treballar ràpid i conserven la vitalitat durant tot el dia. Prefereixen les temperatures fresques abans que les càlides, els agrada estar a l’aire lliure i gaudeixen amb el treball físic i els esports. Com que tenen gana i fan una bona digestió, tenen tendència a menjar grans quantitats d’aliments i gaudeixen particularment dels plats condimentats i suculents. A més, els agraden la cervesa i els licors. Unes inclinacions que els fa propensos a patir hipertensió i alteracions del còlon. La seva alimentació hauria d’estar basada en  cerealsverduresfruitallegums i proteïnes vegetals, i haurien de reduir al màxim el consum de greixos saturats, proteïnes animals i fregits.

Contingut relacionat

  • Consells

El teu rostre parla de tu

El refranyer no s'equivoca: la cara és el mirall de...

  • Consells

Què indica el color de la pell

Amb diferents matisos, la pell del rostre tendeix a mostrar...

  • Consells

Descobreix què diuen les celles de la teva personalitat

Descobreix què diuen les celles de la teva personalitat segons...