Diccionari d'aliments

La cúrcuma a la cuina

La cúrcuma a la cuina és perfecta per condimentar amanides, arrossos, llegums i verdures. La ecoxef Mireia Anglada et desvetlla les millors combinacions per beneficiar-te de les potents propietats antiinflamatòries i antioxidants d’aquesta arrel. La cúrcuma a la cuina - Veritas La cúrcuma sol presentar-se bàsicament en dos formats: fresca en arrel i en pols, de color groc ataronjat. A nivell organolèptic són força diferents, així que el millor és que provis les dues per saber quina prefereixes. A l’hora de valorar-la segons les seves propietats nutricionals, la seca és més interessant a causa de la seva concentració.

La cúrcuma a la cuina

La seva versatilitat a la cuina és enorme i pot acompanyar cereals (bullits o saltats), sopes, amanides, llegums, vinagretes, carns, peixos… I també pot usar-se com a colorant i per arrebossar. Tot i que la cúrcuma té molts beneficis per a la salut, la curcumina (el seu principal actiu) té fins i tot més, malgrat la seva dificultat de dissoldre en aigua. Per això, un bon consell és barrejar la cúrcuma amb oli. D’aquesta manera aprofitaràs al màxim les seves propietats i la seva absorció serà molt millor. En cas de voler incorporar-la a un suc, seria bo afegir-ne una cullerada de lecitina de soja per millorar la seva solubilitat. Una altra de les seves virtuts és la seva capacitat per protegir el greix i evitar el seu deteriorament quan es cuina. Quan els aliments es cuinen en oli a elevades temperatures es produeixen amines heterocícliques (tòxics). En general, els antioxidants de les espècies, les fruites, la xocolata i el te poden inhibir la seva formació, però la cúrcuma i el romaní són els millors preventius en la formació de les esmentades amines heterocícliques.
  • Combina-la amb pebre: si es pren amb pebre la seva absorció és molt més efectiva, ja que la piperina incrementa la seva biodisponibilitat fins a un 2.000%, gràcies al fet que augmenta la fluïdesa de les vellositats intestinals, potenciant l’absorció. Un cop absorbida, s’elimina bastant ràpid, encara que alguns aliments (com la mel crua, la pell de poma, l’all, la ceba, el sèsam o la soja) permeten que romangui més temps.
  • Contarresta la seva amargor: cal tenir en compte que és una mica picant i lleugerament amarga. Si vols que el sabor amarg no destaqui, afegeix una mica de sal, farigola o comí.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Superaliments, una aposta segura

Un superaliment és aquell que té propietats nutricionals superiors als...

  • Diccionari d'aliments

‘Tacos’ de carbassa, guacamole i germinats

Aquesta setmana, la food blogger Alba Niubo ha preparat aquesta...

  • Diccionari d'aliments

Saltat de cigrons i hortalisses amb crema de formatge

Saltat de cigrons i hortalisses, una recepta perfecta d'aprofitament, ja...