Nutrició i ciència

La dieta ecològica redueix un 25% el risc de càncer

Investigadors francesos han dut a terme un estudi sobre la relació entre dieta ecològica i càncer i els resultats suggereixen que una dieta ecològica limita la incidència de càncers fins a un 25%. Els motius són que els aliments ecològics estan lliures de pesticides i aporten més nutrients.

La dieta ecològica redueix un 25% el risc de càncer - Estudis - Veritas

La dieta ecològica redueix el risc de càncer

Una recerca epidemiològica duta a terme per científics de l’Institut Nacional de la Recerca Agronòmica (INRA) i l’Institut Nacional de Salut i Recerques Mèdiques de França (INSERM) conclou que seguir una dieta a base d’aliments ecològics redueix en un 25% el risc de patir càncer, en comparació amb la dieta dels que no mengen de manera ecològica.

Els resultats es van obtenir de l’anàlisi d’una mostra de gairebé 70.000 participants de la cohort NutriNet-Santé i es van publicar a la revista de l’Associació Mèdica Estatunidenca (JAMA Internal Medicine) l’octubre del 2018.

Un seguiment de set anys

La dieta ecològica redueix un 25% el risc de càncer  - Estudis - Veritas

Les dades es van recollir al llarg de set anys de seguiment. Juntament amb el tipus d’alimentació, també es van tenir en compte altres aspectes, com les característiques sociodemogràfiques o l’estil de vida, entre d’altres. Després d’analitzar les dades recaptades es va observar que hi havia una disminució del 25% del risc de patir qualsevol tipus de càncer en els que consumien productes ecològics regularment.

Concretament, aquesta relació s’apreciava clarament en el càncer de mama en dones postmenopàusiques. En aquest cas, es va veure reduït el perill fins a un 34%. En el cas d’aparició d’un limfoma, el risc es reduïa en un 76%. Aquestes xifres es van mantenir sense canvis després que es tinguessin en compte altres dades que podien alterar els resultats, com per exemple:

  • El ritme de vida.
  • La classe social.
  • Els antecedents familiars de càncer.
  • Entre d’altres.

La clau està en els pesticides

En les conclusions, els experts assenyalen com a possible motiu el fet que els aliments no ecològics tenen més residus de pesticides i altres productes químics. Una altra hipòtesi per tenir en compte és que els aliments ecològics atresoren un percentatge superior de nutrients beneficiosos: antioxidants, vitamines, polifenols…

Consulta l’estudi.

Vols conèixer més estudis sobre l’alimentació ecològica? Mira el nostre fons documental.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

L’alimentació ecològica permet un millor desenvolupament intel·lectual en les nenes i els nens

L'alimentació ecològica afavoreix el desenvolupament cognitiu en la infància Una...

  • Nutrició i ciència

Doctor Pere Gascón: «El 35% dels càncers estan relacionats amb l’alimentació»

Actualment, el doctor Pere Gascón és al capdavant del Laboratori...

  • Nutrició i ciència

La dieta ecològica redueix el risc de càncer de mama

Segons un estudi fet per científics francesos, el fet de...

  • Nutrició i ciència

Odile Fernández: “hi hauria d’haver nutricionistes a totes les unitats d’oncologia”

Odile Fernández, és metge de família. Va tenir un càncer...