Consells

La importància del pH per equilibrar l’organisme

Pràcticament tothom ha sentit a parlar del pH del sabó que utilitzem per dutxar-nos, però el que pot ser que no sàpigues és que tenir un pH del cos equilibrat és fonamental per trobar-se bé. L’estrès, la manca d’exercici i els mals hàbits alimentaris fan abaixar el pH de la sang i poden donar lloc a malalties. Per això, mantenir un pH per sobre de 7 o alcalí és la millor garantia de salut. La importància del pH per equilibrar l'organisme - Veritas El pH és un barem ideat per mesurar l’alcalinitat o l’acidesa d’una substància, i ens indica el percentatge d’hidrogen contingut en aquesta. El químic Linus Pauling, guanyador de dos premis Nobel, afirmava que mantenir el cos amb un pH alcalí és clau per gaudir d’una bona salut. Les cèl·lules del cos necessiten un pH lleugerament alcalí (entre 7 i 7,4) per funcionar adequadament. De fet, un pH baix o àcid és una de les causes més importants de moltes malalties, com el càncer, per exemple, ja que s’ha detectat que el 85% dels pacients amb càncer tenen els nivells de pH entre 5 i 6.

Causes del desequilibri del pH

Segons Robert O. Young i Shelley Redford Young, el desequilibri es pot produir per diversos factors:
  • Una dieta desequilibrada i una mala nutrició.
  • Escalfar l’oli i el menjar al microones.
  • La contaminació ambiental i els hàbits tòxics, com fumar.
  • L’estrès i la manca d’exercici.
  • La presència de medicaments i químics en els aliments.
  • Els pensaments i les paraules que responen a emocions fortes.
  • Els aliments acidificants: carns i derivats animals, làctics, pa blanc refinat, sucres refinats, pistatxos, cacauets, blat de moro, sucre, alcohol, enllaunats, embotits, margarines hidrogenats, edulcorants, sucs processats, sal refinada i additius alimentaris.
És important recordar que no cal eliminar tots els aliments esmentats, sinó evitar-los quan notem un desequilibri al nostre organisme.

Recomanacions per tenir un pH alcalí

L’acidesa es compensa amb substàncies alcalines, i per això és molt important una alimentació rica en substàncies minerals (oligoelements), vitamines i nutrients, que ha d’incloure els següents grups d’aliments:

Per desintoxicar el cos…

Si vols eliminar l’acidesa i desintoxicar l’organisme és aconsellable fer una dieta depurativa durant un temps determinat (com a mínim 3 o 4 setmanes). Durant aquests dies és fonamental reduir al mínim els aliments acidificants i seguir una dieta basada només en aliments alcalins.