Consells

La melsa, l’òrgan fonamental de la tardor

La melsa és un òrgan que sovint sembla ser desconegut i oblidat, però a la tardor, amb la baixada de les temperatures, convé prestar-li atenció. Segons la medicina tradicional xinesa, regula el transport i la transformació dels aliments, i el desequilibri de les seves funcions pot provocar molts desordres digestius, com diarrea, restrenyiment, dolor abdominal, nàusees, vòmits…

La melsa, l'òrgan fonamental de la tardor - Consells - Veritas

Si notes més cansament de l’habitual, fas mala cara, se t’infla l’estómac després de menjar o et resulta difícil mantenir la concentració pot ser perquè el funcionament de la melsa no és correcte. Per evitar aquestes conseqüències és fonamental tenir cura la melsa i tonificar-la. Un cop enfortida gaudiràs de digestions perfectes, gaba regular i un bon moviment peristàltic intestinal, a més d’estar en plena forma en tots els nivells.

Consells per tenir la melsa en bon estat

  • Procura ingerir aliments calents i secs; i per calents s’entén tant els que has escalfat com els que per naturalesa intrínseca generen calor, com l’all, el pebrot, el gingebre o la carn.

  Aliments recomanats: mill, ceba, carabassa, col, bròquil i cigrons són alguns dels aliments que tonifiquen la melsa, però recorda escollir coccions com el vapor o els estofats no molt llargs.

  • Un excés d’aliments freds (amanides, sucs de fruita) quan baixen les temperatures pot alterar les teves funcions; el que pot provocar problemes digestius i falta d’energia en general.

Aliments que cal evitar: sucres, dolços, begudes gasoses i alcohol.

  • Cal mastegar correctament perquè l’estómac pugui digerir els aliments i la melsa no estigui sobrecarregada. Una manera de no diluir els sucs gàstrics és no beure  gaire durant els àpats. Et recomanem que et limitis a un got petit d’aigua o a una infusió de te verd, per exemple. I recorda sopar unes tres hores abans d’anar a dormir.
  • Estableix una rutina i no te la saltis. Cal menjar a intervals regulars, la quantitat justa (ni molt ni poc) i ingerir les proteïnes necessàries, ja que si fem el contrari estarem forçant la capacitat i portarem la melsa a un estat de deficiència.

Pots trobar tots els productes d’aquest article a la botiga en línia de Veritas o a les botigues físiques. Troba el teu supermercat Veritas més pròxim!

Contingut relacionat

  • Consells

Tèniques de cuina: cocció carbassa

Vols aprendre a preparar una carbassa al forn? Talla-la a...

  • Consells

Cuscús amb carbassa i cigrons – FastGood

Cuscús amb carbassa i cigrons. Recepta preparada pel reconegut xef...