Nutrició i ciència

La patata ecològica: menys aigua i més minerals – Estudis

Costa imaginar una cuina sense patates, ja siguin fregides, guisades, saltades, al vapor… Molt saborosa, la patata ecològica és molt més nutritiva que la no ecològica i es cuina abans perquè té menys aigua.

Patata ecològica - Anàlisi comparatiu - Veritas

Beneficis nutricionals de la patata ecològica

Blanca, vermella o morada, la patata és un ingredient imprescindible en les gastronomies de tot el món gràcies a la seva gran versatilitat, però també al seu gens menyspreable valor nutricional: a més de ser molt digestiva, aporta proteïnes, minerals, hidrats de carboni, fibra i vitamines B6 i C.

Igual que passa amb altres aliments, l’agricultura ecològica millora la seva composició nutricional de manera significativa, tal com demostren diferents estudis comparatius. Per exemple, la patata ecològica té un percentatge d’aigua del 77.08% enfront del 82.68% de la no ecològica; unes diferències que es deuen a la major fertilització nitrogenada d’aquesta última (figura 1). El fet de tenir menys aigua es converteix en un avantatge a favor de la patata ecològica perquè es fregeix abans i aquest fet implica un estalvi energètic i de temps.


Concentra més nutrients

La fracció en la qual s’acumulen els nutrients presents en els vegetals és sempre la matèria seca, per això és tan important que el nivell d’aquesta sigui alt. El contingut de matèria seca en la patata ecològica és del 22.92%. En oposició el de la no ecològica és de 17.32%, cosa que significa que la primera resulta més nutritiva (figura 1).

Així mateix, les patates contenen entre el 16 i el 20% d’hidrats de carboni complexos, com el midó. En el cas de les ecològiques, la proporció de midó acumulat és de 15.93%, mentre que la que s’acumula en els tubercles no ecològics se situa en 11.33%. Una dada que implica que la patata ecològica sintetitza i ostenta un 28.88% més de midó que la no ecològica (figura 2).

Aporta molts minerals, especialment potassi


La patata destaca pels seus nivells de fibra i minerals, especialment potassi, calci, magnesi i fòsfor. Igualment, aporta una escassa quantitat de sodi i per aquest motiu es recomana en dietes que han de ser baixes en aquest mineral.

Per part seva, el potassi posseeix reconegudes propietats vasodilatadores i s’aconsella per a combatre la pressió arterial alta i facilitar la diüresi. Les patates de cultiu ecològic aporten un 7.35% més de potassi que les no ecològiques: les primeres acumulen 451 mg per cada 100 g i les segones, 418 mg. Així, i atès que la ingesta diària admissible de potassi per a una persona adulta és de 4700 mg, si la patata fos l’única font de potassi en la nostra dieta hauríem de consumir 100 g més de patata no ecològica per a aconseguir la dosi de necessària d’aquest mineral (figura 3).

Font: M. D. Raigón – Dte. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. 

Consulta la nostra elecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Mel ecològica, un aliment medicinal – Estudis

Totalment pura i natural, la mel ecològica conserva intactes els seus nutrients...

  • Nutrició i ciència

Civada, per què és millor que sigui ecològica

Molt completa des del punt de vista nutritiu, quan la...

  • Nutrició i ciència

Quinoa ecològica, la més nutritiva – Veritas

En comparar els grans de quinoa ecològica amb els no ecològics, la...

  • Nutrició i ciència

Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals – Estudis

Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren...